Akçay Barajı Havzasında Son Durum..

Akçay Barajı Havzasında Son Durum..

Akçay Barajının Getirileri Götürüleri

saski-akcay baraji-havzasi-insaati-son durum- (9)Akçay Barajının  Öyküsünü  hiç ilave yapmadan 2011-2014  Yıllarındaki Kamuoyuna  aktarılanlarla  başlayalım.

Son  Söz  Bizden  olsun

06 Eylül 2011

Pamukova Gümüşdere mevkiinde kalan Akçay havzası na yapılması düşünülen Baraj ihalesinin yapıldığı haberini veren Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu barajın yapımı için İller Bankası tarafından 70 milyon tl lik onay aldıklarını söyledi.

SASKİ tarafından Geyve-Pamukova Eski Yayla Havzası’nda baraj yapılacak. Havzadaki Akçay ve İkramiye derelerini değerlendirerek bir baraj inşa edeceklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, baraj için İller Bankası yöneticileri ile görüşmeleri tamamladıklarını ve 70 milyon TL’lik kredinin onaylandığını açıkladı. Başkan Toçoğlu, “Şehrin geleceği için büyük bir yatırım yapıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Geyve-Pamukova Eski Yayla Havzası’nda baraj inşa edecek. Baraj için havzadaki Akçay ve İkramiye dereleri değerlendirilecek. Barajı havzadaki kar suları da besleyecek. Kurulacak baraj ile ilgili bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Eski Yayla Havzası’nda çok güzel bir potansiyel vardı. Akçay ve İkramiye derelerini göz önüne aldık. Ayrıca kış aylarında, havzada, kar suları açısından ciddi bir potansiyel mevcut. Bütün bunları değerlendirdik ve havzaya baraj yapmaya karar verdik. Bu baraj ile birlikte şehrimizin geleceğine büyük bir yatırım yapmış oluyoruz. Bu barajın yüksekliği yaklaşık 70 metre olacak ve buradan toplamda 40 milyon metreküp su şehrimize verilecek” dedi.

İller Bankası krediyi onayladı

İnşa edilecek baraj için İller Bankası’ndan kredi kullanacaklarını ve kredinin onaylandığı müjdesini de veren Başkan Toçoğlu, “İlk olarak biz proje üzerinde yoğun bir şekilde çalıştık. Daha sonra projemizi İller Bankası yöneticilerine anlattık. İller Bankası’ndan 70 milyon TL’lik kredi talep etmiştik. Geçtiğimiz gün İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ile bir araya da gelmiştik. İller Bankası kredimizi onayladı. İller Bankası’na ve değerli yöneticilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Artık şimdi çalışmaları daha da hızlandıracağız. Baraj için çok yakın bir zamanda ihaleye çıkacağız” diye konuştu.

Sakarya’nın geleceğine yatırım

Sakarya’nın gelecekte içme suyu noktasında sıkıntı yaşamaması için her türlü tedbiri aldıklarını ve bundan sonra da yatırımlara devam edeceklerini sözlerine ekleyen Zeki Toçoğlu, “Şehir olarak şuanda içme suyu ihtiyacımızı Sapanca Gölü’nden karşılıyoruz. Fakat Sakaryamızın nüfusu her geçen artıyor. İleri de sorun yaşamamak için bu barajı inşa edeceğiz. Biz bütün yatırımlarımızı geleceği düşünerek yapıyoruz. Bu projede emeği geçen özellikle SASKİ’deki mesai arkadaşlarıma da şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kaymakamlara Akçay Barajı ikna toplantısı

16 Aralık 2011 Cuma

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ilçe kaymakamlarına yönelik yapılan toplantıda Pamukova Eskiyayla köyü havzası bölgesindeki Akçay Barajı ile ilgili bilgiler verdi.

Sakarya Büyük Şehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş Akçay üzerinde kurulması planlanan ve daha köylere gelerek köylüleri ikna etme çalışmasından sonra şimdi de ilçe kaymakamlarını da bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Akçay Barajı ile Sakarya ya götürülecek suların toplanarak baraj haline getirilmesi için Büyük Şehir Belediyesi 70 milyarlık İller Bankasından proje desteği almıştı. Akçay bölgesinde yapılacak 70 metre yükseklikteki baraj için çevrede çok sayıda ağaç kesimi yapılacak. Hatta Bir zamanlar Sakarya valisi Nuri Okutan tarafından turizme açılan Sarısu deresi üzerindeki mağara sular altında kalacak.

KELEŞ: “ENERJİDE BÜYÜK TASRRUF SAĞLANACAK”

Toplantıda Rüstem Keleş:

“Sakarya’nın tüm ilçelerindeki yatırımlarımızı gelecek odaklı yapıyoruz ve 227 bin 510 aboneye hizmet veriyoruz. Sakarya’da 227 bin 510 aboneye hizmet veriyoruz. 143 bin 636 hektarlık alanda hizmet veriyoruz. 2014 yılına kadar çıkması beklenen yasa ile de Sakarya il sınırlarının tamamına hizmet götüreceğiz. Şimdiden çalışmalarımızı, projelerimizi il sınırlarının tamamını kapsayacak şekilde gerçekleştiriyoruz. Özellikle 2050 yılını baz aldığımız projeksiyona göre gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla birçok Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin örnek aldığı bir idare konumuna geldik. Suyun güvenli bir şekilde transferini sağlamak için coğrafi yapı itibariyle yüksek miktarlarda enerji tüketimimiz oluyor. Bu tüketimi karşılamak ve bu alana yapılan masrafın yatırıma dönüşmesi amacıyla başladığımız Hidroelektrik Santrali ve Akçay Baraj projelerimiz uzun yıllar Sakarya’ya önemli katma değerler sağlayacak. Santralimiz ile enerji üretirken, Akçay Barajı ile de suyu doğal akışı ile transfer ederek enerji noktasında önemli tasarruflar sağlamış olacağız” dedi.

kaymakamlara_akcay_

TOPLANTIYA

Adapazarı Kaymakamı Akın Yılmaz, Serdivan Kaymakamı Fahri Keser, Arifiye Kaymakamı Birol Kurubal, Ferizli Kaymakamı Orhan Çiftçi, Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, Kaynarca Kaymakamı Doğan Kemelek, Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, Pamukova Kaymakamı Tuncay Dursun, Karapürçek Kaymakamı Haktan Gökçekuyu katıldı.

Akçay Barajı İçin İhale Süreci Başlıyor

02-02-2012 Perşembe

Başkan Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından Pamukova Eskiyayla Havzası’nda yapılacak olan Akçay Barajı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Su ve Kanalizasyon İdaremiz ile DSİ 3. Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. İmzalanan protokol gereği proje DSİ tarafından incelenip onaylanacak ve ardından ihale süreci başlayacak. Şubat ayının sonuna kadar ihaleyi gerçekleştirmeyi ve baraj inşaatına başlamayı planlıyoruz” dedi.Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Eskiyayla Havzası’nda yapılacak barajla ilgili açıklamalar yaptı. Barajın yapım işi için yakında ihale gerçekleştirileceğini belirten Zeki Toçoğlu, “Pamukova Eskiyayla bölgesinde yapılacak olan Akçay barajıyla ilgili olarak SASKİ Genel Müdürlüğümüz ile DSİ III. Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Bu protokol baraj projesinin DSİ tarafından incelenmesi ve onaylanmasını kapsıyor” dedi. Başkan Toçoğlu, “İmzalanan protokol gereği SASKİ Genel Müdürlüğümüzün hazırlatmış olduğu Baraj Planlama Raporu ve buna bağlı geliştirilen Baraj Projesi, DSİ tarafından incelenip onaylanacak. Ardından da ihale süreci başlayacak. Hedefimiz Şubat ayı sonuna kadar ihale sürecini başlatmak. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından bu yıl içerisinde baraj inşaatını başlatmak istiyoruz” diye konuştu.70 Milyon TL İller Bankası’ndanBaşkan Toçoğlu, “Su ve Kanalizasyon İdaremiz tarafından bölgenin kısa dönem içme suyu ihtiyacını karşılamak ve Sapanca Gölü’ne alternatif olmak üzere Akçay Deresi üzerinde bir baraj ve 2 adet su alma yapı projesi geliştirilmişti. DSİ ile yapılan görüşmeler sonucu SASKİ tarafından yaptırılan Akçay Barajı’nın kesin projesinin onaylanması için DSİ 3. Bölge (Eskişehir) Müdürlüğü ile protokol imzalandı. SASKİ tarafından yaptırılan Akçay Barajı kesin projesi DSİ onayından sonra ihaleye hazır hale getirilecek. Bilindiği gibi baraj ile ilgili olarak gerekli olan 70 milyon TL tutarındaki kredi daha önce İller Bankası’ndan temin edilmişti” dedi.40 Milyon Metreküplük Su

Baraj hakkında bilgiler veren Başkan Toçoğlu, “Yaklaşık 900 metre rakımlarda olan yapılacak olan baraj, Pamukova Eskiyayla köyü yakınlarında orman arazisi içerisinde yapılacak. Akçay Barajı ve 2 adet su alma yapısından yaklaşık yıllık 40 milyon m3 su alınabilecek. Bu miktar bölgenin 2011 yılı su tüketiminin yaklaşık %60-70’ine karşılık gelmekte. Akçay Barajının yanı sıra DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan Ballıkaya Barajı ile bölgenin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı rahatlıkla karşılanacak. Kısacası Sapanca gölünün yanı sıra yaptırılacak olan Akçay Barajı ve Ballıkaya Barajı ile bölgenin içme suyu ihtiyacı uzun yıllar garanti altına alınmış olacak” şeklinde konuştu.

Akçay Barajı İhaleye Çıkıyor

25-04-2013 Perşembe

Akçay Barajı ihalesinin 30 Nisan’da gerçekleştirileceğini söyleyen SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Akçay Barajıyla Sapanca Gölü’ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturuyoruz. Akçay Barajıyla, Sakarya’nın içme suyu geleceğini garanti altına alacağız” dedi.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Akçay Barajı ihalesinin 30 Nisan Salı Günü SASKİ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirileceğini söyledi. Rüstem Keleş, “Şehrimizin yegâne içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturmak için yapacağımız Akçay Barajı’nın ihalesini 30 Nisan’da gerçekleştireceğiz. İkramiye ve Akçay Derelerini değerlendirerek oluşturacağımız bu kaynak, kısa ve orta vade de şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Baraj Pamukova – Geyve İlçelerinde bulunan Eskiyayla Havzasındaki orman arazisinde inşa edilecek. Yerleşimin olmadığı bölgede inşa edileceğinden çevresel risklere karşı korumalı olacak” şeklinde konuştu.

Cazibe ile büyük tasarruf

Baraj hakkında teknik bilgiler veren Rüstem Keleş, “Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde olacak baraj 900 metre rakımda inşa edilecek. Barajın 20 milyon metreküp depolama kapasitesi olacak. Yılda 40 milyon metreküp suyu bu barajdan şehre vereceğiz. Bu miktar bölgenin 2011 yılı su tüketiminin yaklaşık %60 – 70’ine karşılık gelmekte. Barajın 850 dönümlük bir gölalanı olacak. Gölün en derin noktası 70 metre olacak. Tamamen cazibe (Suyun kendi hareketi) ile çalışacak bu baraj sayesinde enerji noktasında önemli tasarruflar sağlanmış olacak” diye konuştu.

Birinci sınıf içme suyu

Akçay Baraj projesinin 1999 Marmara Depremi dikkate alınarak hazırlandığını kaydeden Rüstem Keleş, “Marmara Depremini dikkate alarak inşa edeceğimiz baraj, şiddetli depremlere karşı dayanıklı olacak. İlk etapta tamamen insani tüketim amaçlı su temini sağlayacak olan Akçay Barajından daha sonra ise yükseklik değerlendirilerek enerji de üreteceğiz. Bilindiği gibi baraj ile ilgili olarak gerekli olan 70 milyon TL tutarındaki kredi daha önce İller Bankası’ndan temin edilmişti. İnşallah 30 Nisan Salı Günü Saat 15.00’da yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. İhaleden hemen sonra çalışmalara başlanacak. Akçay Barajı sayesine hem Sapanca Gölü’ne alternatif bir kaynak oluşturulacak, hem de şehrimizin 50–100 yıllık içme suyu geleceği garanti altına alınmış olacak” ifadelerini kullandı.

Akçay İçme Suyu Barajının Çed Raporunu Selin İnşaat hazırladı.

15 Temmuz 2013

Sapanca Gölüne alternatif içme suyu barajı projesi olarak düşünülen Eskiyayla Havzası Akçay İçme Suyu Barajının Çed Raporunu Selin İnşaat Lmt. Şti. firması hazırladı.

Sakarya Büyük Şehir Belediyesine bağlı SASKİ tarafından programlanan ve Sakarya ya alternatif içme suyu projesi olarak başlatılan Akçay İçme Suyu Barajı için hazırlanan Çed Raporunda Çevresel etki değerlendirmesi: Faaliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilmesi, gerekli şartların sağlayıp sağlayamadığı belirten Çevre Orman Bakanlığı ve bölge müdürlükleri tarafından verilen belgeler. Firmanın olmassa olmazı olan raporu düzenleyen Selin İnşaat Akçay Barajı ile ilgili bölgeye yakın köy muhtarları ve sivil toplum örgütleri ile bir toplantı da düzenledi. 2 yıl önce Eskiyayla köy kahvesinde yapılan toplantıya birçok ilgili muhtar katılmadı, Eskiyayla muhtarı ise projeye onay vermedi.

Hazırlanan Çed Raporunda kurulacak baraja akacak derelerin hiçbir şekilde kirli atıklara müsaade edilmemesi konusunda kanun ve yasal işlemler yetkili kurumlardan alınarak çalışma öncesi yasallık sağlanmaya çalışıldı.

Pamukova’nın içme suyu olan kaynağının dahi baraj havzasına kaldığı düşünülürse proje bittikten sonra Pamukova içme suyu da SASKİ nin alanında kalacak.

Gümeşdere, Domuzdere, Acısu, Gürsü dere ve suları tasarrufu da SASKİ nin kontrolünde olacak.

1960 yılında ADA-SU olarak kurulan ve akçaya akan derelerin her türlü yetki ve kullanım izni olan yasal işlem yerine kurulan SASKİ ye devrediliyor.

ADA-SU için 1960 yılında Su havzası olarak kapsam alanına giren, Eskiyayla köyünden gelecek kar suları dail, dereler ve su kaynakları da SASKİ nin tasarrufu altına girmiş oluyor.

Köylülerin anlayacağı şekilde anlatmak gerekirse, Akçay Barajına bakan, akan su taneleri dahi bu kapsamda kalıyor.

Köylerde tapu çalışmalarının 2004 yılından sonra yapıldığı düşünülürse özellikle Eskiyayla köyünün ormana bakan yüzü (Akçaya akan, bakan kısım) tamamen Akçay barajı alanında kaldığı için 1960 yılında ADA-SU tarafından haritası çizilmiş olan ve yetsi şimdi SASKİ ye devredilmiş alanlarda yapılaşma, çevreye atılacak çöp ve içme suyuna karışacak her türlü atık atanlara karşı yaptırımlar geliyor.

Baraj çalışmaları başlatıldığı anda yasal çevre kirliliği ile ilgili yasal işlemler de devreye girecek.

Baraj projesi başladığı anda Selin İnşaat yetkililerinden Turgut Sarıfakıoğlu adına gönderilen mailde Selin İnşaatın işin sadece Çet Raporu kısmını yaptığı daha detaylı bilgi için Sakarya Büyük Şehir belediyesinden bilgi alınması gerektiği açıklanmıştı.

Sakarya büyük şehir belediyesinden ya da SASKİ yetkililerinden defalarca yazdığımız halde detaylı bilgi almış değiliz.

saski-akcay baraji-havzasi-insaati-son durum- (2)

ESKİŞEHİR DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDEN BARAJLA İLGİLİ AÇIKLAMA.

Akçay barajı için ilk etapta ağaç kesimi başlatıldıktan sonra zemin etüdünün daha sonra yapıldığı ve zeminin çürük çıktığı iddialarına karşı Eskişehir Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünden istediğimiz bilgi de ise DSİ Bölge Müdürlüğü adına Abdullah Yürür ün açıklaması ise şöyle:

İlk Toplantıda barajına 70 metre yükseklikte 70 milyon harcanarak yapılacağına dair broşürler de birde kroki çizilerek alan gösterildiği halde, ağaç kesimine başlandıktan sonra yapılan zemin etüdünde zeminin çürük çıktığı, (su tutmaz) söylentileri sonunda kesime daha aşağı bölgede devam edildiği, hatta İkramiye köyüne kadar devam edileceği iddiaları konuşulmakta.

Akçay Barajı çevresinde 70 metrenin daha üstünde derinlikte çok sayıda ağaç kesildikten sonra, Domuzdere ye kadar çıkılıp aynı alanlarda da, Akçay havzasına bakan, köy yerine (kaymakam suyu denen yere) kadar düzara ağaç kesimi, At Gırcasına kadar, Acısu denen suyun başına (aynı bölgede yıllar önce acısu mağarası doğal mağara olarak zamanın vali Nuri Okutan zamanında) doğal mağara ilan edildiği alana kadar düz ara ağaçların kesilmesi,  Akçay Barajı projesinin hangi boyutlara kadar uzadığını göstermekte.

30 mayıs ta ihale yapılacağı duyurulduğu halde aynı tarihte ihalenin yapılmadığı daha sonra ihale yapıldığı ve hangi firmanın ihaleyi aldığı ise basına açıklanmış değil.

Akçay Barajı ile ilgili açıklama bekleyen sorular hala netleşmiş değil. Konu hakkında bilgisi olan bazı kişilerden aldığımız bilgiye göre. Ağaç kesimin devam edeceği yönünde, Milyonlarca kesilmiş ağaç, bozulmuş doğal alan yetmezmiş gibi. Köyler yerine bazı kişilere ihale edilmiş olan ağaç kesim ve ağaçların satılmasından sonra şimdi ki işleri ise yakın köylere verecekleri ve yeniden kesime devam edileceği duyumları var.

Bir an önce Büyük Şehir belediye başkanı Zeki Toçoğlu’ndan konu ile ilgili açıklama bekliyoruz. Çevreyi etkileyecek bu kadar büyük bir proje hakkında aynı yörede yaşayan köyler ve köyde yaşayanlar yanında Pamukova, Geyve ve köylerinin içme suyunu temin ettikleri bu yörede yapılacak barajdan su alacaklar mı?

O kadar uzun ve geniş kapsamlı alanda toplanacak su üzerine HES kurulacak mı?

İŞTE YAPILAN İHALEYE KATILAN 21 FİRMA VE VERDİKLERİ TEKLİFLER

YERTAŞ İNŞ. TURİZM SAN. VE MAD. TİC. LTD. ŞTİ.
77.656.572,40TL
HİTİT SAN. İNŞ. VE TİC. LTD. ŞTİ.
96.999.999,00TL
METOK İNŞ. TİC. VE SAN. A.Ş. & EKREM İNŞ. SAN. VE TİC. A.Ş.
71.031.677,61TL
NTF İNŞ. TİC. LTD. ŞTİ.
69.535.659,58TL
KOÇOĞLU İNŞ. SAN. TAR. VE HAYV. TİC. A.Ş & FERMAK İNŞ. TAAH. A.Ş.
74.732.589,42TL
ÜNAL İNŞ. VE TİC. A.Ş.
83.138.306,38TL
TÜRKERLER İNŞ. TURİZM MADEN. ENERJİ ÜR. TİC. VE SAN. A.Ş.
67.118.000,00TL
SALMAN BETON YAPI MALZ. İNŞ. TAŞ. TAAH. TİC.VE SAN. LTD. ŞTİ.
59.277.801,00TL
KENTSEL TASARIM REST. VE İNŞ. A.Ş.
66.648.009,52TL
FÖY İNŞ. TAAH. VE TURZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
71.674.239,24TL
ECETAŞ İNŞ. SAN. VE TİC.  A.Ş.
70.915.180,27TL
AHES İNŞ. TİC.VE SAN. A.Ş.
69.153.053,00TL
MİLENYUM YAPI İNŞ. SAN.  VE TİC. LTD. ŞTİ.
77.875.742,16TL
MEHMET ALPTEKİN
79.302.653,24TL
AK-YAL İNŞ. TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ.
66.435.073,77TL
BEST TASARIM PEYZAJ İNŞ. SULAMA İTH. İHR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 58.921.900,00TL
AKGENÇ İNŞ. ELEK. NAKL. TUR. SAN. VE TİC. LTD. &  NURYOL İNŞ. TİC.VESAN. LTD.ŞTİ.
59.785.172,30TL
HELİN İNŞ. NAK. TEKS. SAN. VE TİC. LTD.
83.323.656,00TL
AK-ELİ İNŞ. TİC. LTD. ŞTİ.
62.439.922,12TL
KAMER İNŞAAT TURİZM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
68.987.438,65TL
ZİHNİ ÜSTÜN OĞULLARI İNŞ.  TAAH. TUR. VE PET. ÜRÜN. SAN. TİC. A.Ş.
& ÜSTÜN-EL İNŞ. PET. ÜR. VE TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.
49.214.902,77TL

Akçay Barajından Pamukova ve Geyve su alacak mı?

14 Mart 2013

Büyük Şehir Belediye başkanının Çarşamba günü haber ajanslarına yaptığı bilgilendirme toplantısındaki açıklamalarda hiçte Pamukova ve Geyve yöresine verilecek sudan bahsetmemesi kuşku uyandırıyor.

İŞTE BELEDİYE BAŞKANI ZEKİ TOÇOĞLUNUN BASINA DÜŞEN HABARİ ŞÖYLE:

“Akçay Barajı Projesi Hazır”

Akçay Baraj Projesi’nin bilgilendirme toplantısına katılan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu; “Akçay Barajı’nı inşa ederek, şehrimizin yegane içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturacağız.”

Akçay Baraj Projesi’nin bilgilendirme toplantısına katılan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu; “Akçay Barajı’nı inşa ederek, şehrimizin yegane içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturacağız. Akçay ve İkramiye derelerini değerlendirerek oluşturulacak baraj projemizin ihalesini kısa bir süre içinde gerçekleştireceğiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından Pamukova Eskiyayla Havzası’nda yapılacak olan baraj ile ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıya Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra ,Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Üstel ve Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Etem Köklükaya ile Sakarya MYO Müdürü Mehmet Sarıbıyık, Prof. Dr. Akın Önalp, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ve SASKİ yöneticileri katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan Rüstem Keleş; “Sapanca Gölü’ne mutlaka bir alternatif kaynak oluşturulması gerektiği için Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun talimatıyla Akçay Baraj Projesini hazırladık” ifadelerini kullandı.

Rüstem Keleş’in ardından Akçay Barajı’nın proje müellifi Ersöz Erdoğan, proje hakkında teknik bilgiler verdi. Prof. Dr. Akın Önalp ise, Barajın bulunduğu bölgede Kuzey Anadolu Fay hattının orta kolunun bulunduğunu ancak bu kolun aktif olmadığını kaydetti. Önalp; “Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde inşa edilecek bu barajın projesi 1999′da yaşanan şiddetli deprem dikkate alınarak hazırlandı. Baraj, bölgede yaşanabilecek şiddetli depremlere karşı dayanıklı olacak” diye konuştu.

Baraj hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Toçoğlu ise, “Şehrimizin içme suyu ihtiyacını Sapanca Gölü’nden karşılamaktayız. Gerek petrol boru hatlarının gerekse yerleşim alanlarına yakın olması nedeniyle Sapanca Gölü risklere açık. Hemşerilerimize sıfır riskle sağlıklı içme suyu temin edebilmemiz için Sapanca Gölü’ne alternatif bir kaynak oluşturmamız gerekiyor. Bu nedenle SASKİ’deki arkadaşlarımız Akçay Baraj Projesini hazırladı. Barajla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde ihalesini gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Akçay Barajı’nın yerleşimden uzak bir alanda inşa edileceğini vurgulayan Başkan Toçoğlu; “İkramiye ve Akçay Derelerini değerlendirerek oluşturacağımız bu kaynak, kısa ve orta vade de şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Baraj projesi sayesinde enerjiden de önemli bir tasarruf sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

Adapazarı SASKİ tarafından projesi yapılan ve İller Bankasından 70 milyon TL için onay alınan Akçay Barajı yakında çalışmalara başlayacak. Akçay da 70 metre yükseklikte suları tutularak elde edilecek baraj için çevrede binlerce ağaç kesilecek. Alanda toplanan Gümüşdere, Domuzdere ve Acı Su derelerinde yaşayan Alabalıkların yatakları bozulacak. İkramiye köyü yakınından Sakarya ya dökülen sular artık aynı yatağından akmayacak.

En önemlisi de vadide ve yamaçlarda doğal ortama oksijen veren Kayın, Çam, Kara Gürgen ve Köknar ağaçları yok edilecek.

Bir zamanlar Sakarya Valisi tarafından Nuri Okutan tarafından turizme açılan “Acı Su Mağarası” sular altında kalacak. Ayrıca daha şimdiden aynı mağara üzerinde baraj dolgusu için yapılacak çalışma ve o alanda açılacak taş ocakları doğal çevreyi ve mağarayı bozacak. Doğal denge bozulacak. Ekolojik denge bozulacak.

Pamukova’nın tek su yataklarının olduğu Kartepe’nin güneyindeki Akçay bölgesinde toplanan dereler baraj yapıldıktan sonra Sapanca ya aktarılacak. Sular içme suyu olarak Sakarya bölgesine taşınacak. Halbuki Sapanca bölgesinde çok sayıda su firmaları Sakarya’ya daha yakın olan suları özelleştirmiş durumda bu yüzden özel su firmaları suları satarak ceplerini doldurmaya devam ederlerken nedense Geyve ve Pamukova ya lazım olacak gerekli sular SASKİ ye teslim edilecek.

Geyve ve Pamukova da gittikçe büyümekte, Pamukova’nın su sıkıntısı yüzünden artezyenden takviye su basılması sonucu kimse şebeke suyunu içme suyu olarak içmemekte. Ancak biz yinede hatırlatıyoruz. Bugün Pamukova 27 bin nüfusu çıkmışken birkaç sene sonra bu nüfus daha da artacak çünkü Pamukova’da mantar biter gibi evler yapılıyor. O evlerde yaşacaklar su isteyecekler. Eğer Pamukova Sakarya nehrinden su almayı düşünüyorsa ona diyeceğimiz sözümüz yoktur.

Ancak biz yinede bu bölgede yapılacak değişiklikler öncesi var olan doğal yapıyı fotoğrafladık. Daha sonra bu görüntülerleri değişmeden sizlere sunabilmeyi çok istiyoruz

04 Ağustos 2013 Pazar

SASKİ tarafından Sapanca Gölü’ne alternatif içme suyu olarak düşünülen Eskiyayla köyü Akçay Havzası içme suyu barajı yapım ihalesini kazanan Best Tasarım. Sulama. ith. ihr. san. tiç. ltd. şti. yetkilileri Pamukova ya gelerek Akçay bölgesinde incelemelerde bulundular.

Cumartesi günü Pamukova ya gelen firma yetkilisi Vahap Ulusoy Pamukova EMAY inşaat sahibi Emin Aygün, Genç yapı inşaat sahibi Murat Bilal ile birlikte Akçay Barajı alanında incelemelerde bulundular.

Bayramdan sonra çalışmalara başlanacağını söyleyen Vahap Ulusoy “Proje ile ilgili yapılan ihaleye katılan 21 firma arasında bizim firmamız olan Best Tasarımın verdiği teklif kabul edildi. Sapanca gölüne alternatif Sakarya ya içme suyu olarak yapılacak 70 metre derinlikteki barajın yapımına bir an önce başlamak için bölgede inceleme yapmak için geldik.” dedi.

Pamukova’yı tanıyan, bilen Emin Aygün, Murat Bilal gibi arkadaşlarımızın da refakati ile Akçay da gezdik, yerin konumu, yolları ve çoğrafi yapısını gördük diyen Vahap Ulusoy bayramdan sonra hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

İhalesi yapılan Akçay Barajı ihalesine katılan 21 firmadan en iyi teklifi veren Best Tasrım firması ülkenin birçok yerinde Peyzaj, Sulama sistemleri, alt yapı işleri ile mobilya ve dekorasyon işleri yapıyor.

Şehrin Geleceğine En Önemli Yatırım: Akçay Barajı

21-08-2014 Perşembe

Sapanca Gölü’ne alternatif kazandırmak için inşasına başlanan Akçay Baraj çalışmaları sürüyor. SAÜ Rektörü Elmas ile şantiye alanında yürütülen çalışmaları inceleyen Başkan Zeki Toçoğlu, “Akçay Barajıyla Sapanca Gölü’nden 40 Milyon metreküp su tasarrufu sağlayacağız. Akçay Barajı, gölde ciddi bir rahatlama sağlayacak” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Akçay Baraj çalışmalarını yerinde inceledi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ile baraj inşaatının sürdüğü, Pamukova Eskiyayla havzasında incelemelerde bulunan Başkan Toçoğlu, “Şehrimizin tek içmesuyu kaynağı Sapanca Gölü’ne alternatif kazandırmak için başlattığımız Akçay Baraj çalışmalarımız devam ediyor. Bilindiği üzere ülkemizde ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklık, Akçay Baraj projemizin önemini daha da arttırıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak baraj çalışmalarımızı en hızlı şekilde tamamlayarak, Sapanca Gölümüzün ve şehrimizin geleceğini güvence altına alacağız” ifadelerini kullandı.

Sapanca Rahatlayacak

Akçay Barajı hakkında teknik bilgi de veren Başkan Toçoğlu, “Barajda toplam 20 milyon metreküplük depolama sağlayacak bir gölet olacak. Ayrıca 20 milyon metreküp de aktif hacimden istifade edilecek. Bu sayede yılda toplam 40 milyon metreküplük bir su potansiyeli oluşturulmuş olacak. Akçay Barajıyla Sapanca Gölü’nden 40 Milyon metreküp su tasarrufu sağlayacağız. Akçay Barajı, gölde ciddi bir rahatlama sağlayacak. Ayrıca barajdan elektrik enerjisi de üreteceğiz. Akçay Barajı her yönüyle Sakarya’ya kazandıracak bir proje olacak” diye konuştu.

Alternatif Kaynaklar Üzerinde Çalışılıyor

Akçay Barajına SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın danışmanlık yaptığını da belirten Başkan Toçoğlu, “Akçay Barajını 2016 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Akçay Barajının yanı sıra başka alternatif kaynaklar üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Tüm bu çalışmalarımızın neticesinde şehrimizin su geleceğini ve Sapanca Gölü’nün geleceğini garanti altına almış olacağız” şeklinde konuştu. Akçay Barajının çok efektif bir proje olduğunu ifade eden Rektör Elmas da, “Akçay Barajı alternatif bir su kaynağı olması açısından çok önemli bir proje. Akçay barajıyla Sakarya, 40 milyon metreküplük alternatif bir kaynağa kavuşmuş olacak. Büyükşehir Belediyemize şehrimizin geleceğine yönelik bu yatırımlardan ötürü teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Ve

30 Kasım 2014

 

Yayınlama: 02.12.2014
Düzenleme: 05.12.2014 15:23
3.668
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.