Yıllık Ücretli İzin hakkında Merak Edilenler

Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ kimdir? Gülsüm Çakmak Güneri 28.03.1990 Geyve doğdu. Geyve Meslek Yüksek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun oldu.Akabinde sırasıyla Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. işletme bölümünden ve Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F. iktisat bölümünden başarı ile mezun oldu.Yüksek Lisans Eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Finans ve İktisat Bölümünde tamamladı. Kasım 2013 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını aldı.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak İş yaşamına devam etmektedir. Ayrıca; mali ve finansal konularda bilirkişilik, yenilenen mevzuat ve finansal yönetim konularında da eğitim hizmeti sunmaktadır.

    YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKINDA MERAK EDİLENLER..

    Tatiller başladığına göre okurlarımızı bilgilendirmekte fayda görüyorum. Tempolu bir çalışma döneminden sonra çalışanlara tanınmış olan dinlenme hakkını kullanma vakti geldi çattı. Şunu belirtelim; anayasamıza göre ‘dinlenmek’ çalışanların temel hakkıdır. Yani mevzuata 4857 sayılı İş Yasası’nın 53. Maddesine göre, işyerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de içinde olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilmesi gerekmektedir.
    Yıllık izne ait hususların emrediciliği nedeniyle bu haktan vazgeçilmesi mümkün değildir.

    Ana ilke olarak yıllık izin süresinin işveren tarafından bölünmemesi ve bu sürelerin sürekli bir şekilde kullandırılması öngörülmüştür. Ancak, izin sürelerinin, tarafların anlaşması halinde bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en fazla üçe bölünebilmesi mümkündür. Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istekte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.

    İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.

    İşveren tarafından yıl içinde verilmiş olan diğer ücretli ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden mahsup edilemez.

    Nitelikleri gereği, bir yıldan az süren mevsim veya kampanya işlerinde çalışanlara yıllık izin hükümleri uygulanmayacaktır. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

    a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden,
    b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden,
    c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.

    Yıllık İzne Dahil Edilmeyen Tatil Günleri

    Ulusal bayram günleri

    Dini bayram günleri

    Genel tatil günleri

    Hafta tatili günler

    Saygılarımla

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

    Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ

    Yayınlama: 20.06.2019
    912
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.