Türkiye Geyve Ayvasını Okuyor.

Türkiye Geyve Ayvasını Okuyor.

Türkiye Geyve Ayvasını Okuyor.

geyve-ayva-hasadi-anadolu ajansi- (7)İşte Olması Gereken Bu…

Geyve İlçesi tarımının yüz akı ürünlerinden olan AYVA,  ulusal Basında da hak ettiği yeri buldu.

Yıllardır tanıtımı ve pazar payının arttırılması için emek harcanan AYVA mız hak ettiği yerini almağa başladı.

Geyve ilçesinde yetişen Ayvamız ajansların ve gazetelerin birinci sayfalarda, bölge sayfalarında, ilçe sayfalarında manşetlerinde yer alarak ilçemizin tanıtımı adına büyük yarar sağlıyor.

Yöremizde ve Ülkemizin değişik yörelerinde açılan fuarlara da katılarak yüz akımız AYVAyı hak ettiği pazarına kavuşturmak için herkes elinden geleni yapmalı. “Birileri nasıl olsa bir şeyler yapar” tembelliğinden sıyrılıp bence nasıl olmalı, ben ne yapabilirim diye düşünmeye başlanılmalı.

İlçemin Yüz Akı, Altın Sarısı, Mis Gibi, Geyve Ayvası…

Geyvemedya.com/Haber Merkezi

İŞTE BUGÜNKÜ GAZETELERİN MANŞETLERİ

NOT:Gazete manşetlerini okumak için üzerine tıklayınız.

HABERİN TAM METNİ

ANADOLU AJANSI GEYVE AYVASI  HABERİ

Avrupalılar ayvayı yedi, üreticilerin yüzü güldü

Sulu olması ve lezzetiyle ünlenen Geyve ayvası, iç piyasanın ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 62 bin hektarlık ilçenin 20 bin hektarının tarımsal alan olarak kullanıldığını söyledi.

İlçenin Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz karışımı iklime sahip olması dolayısıyla ayva üretiminde ön plana çıktığına dikkati çeken Pınar, “İlçemizde 11 bin 800 dekar ayva bahçemiz mevcut. Yaklaşık 50 bin ton ayva hasadı yapılmaktadır” dedi.

Dekar başına 40 ayva ağacı düştüğü bilgisini veren Pınar, dekarda 3 ile 5 ton arasında hasat yaptıklarını ifade etti.

Ayva hasadının ekim-kasımda yapıldığını dile getiren Pınar, “Geyve ayvasının en büyük özelliği, sulu ve damak tadının iyi olması. Geyve ayvasını elma gibi ısırarak yiyebilirsiniz. Her ayvayı öyle yiyemezsin” diye konuştu.

“AYVA FİYATLARI ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ”

Pınar, bu yıl mevsim şartları nedeniyle rekoltenin yarı yarıya düştüğünü kaydetti.

Hasat edilen ürünün yüzde 50’sinin “iyi ayva” olarak nitelendirdikleri ihracat ayvası olduğuna işaret eden Pınar, şu bilgiyi paylaştı:

“Şu anda ayva fiyatları üreticinin yüzünü biraz olsun güldürdü. Ayva fiyatları dalında 1 ile 1,70 lira arasında değişiyor ama buna talip değiliz çünkü rekolte yüzde 50 düşük. Rekoltemizin yüksek olduğu dönemde de ayvanın para etmesini istiyoruz. Ayva, kendiliğinden yetişen, masrafsız, zahmetsiz olan bir meyve değil. Dikiminden hasada kadar 5 yılda bu hale geliyor. Sulamasından toplamasına, pazara, tüccara verilinceye kadar 1 kilogram ayvanın 50-60 kuruş maliyeti var. Ülkemizde yetişen ayvanın yüzde 80’i bu bölgede ancak çoğunluğu Geyve’de yetiştiriliyor.

İyi ayva Ukrayna, Almanya, Hollanda, İtalya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Diğer kısım ise iç piyasaya sürülüyor. Şu anda ayva fiyatları üreticinin yüzünü biraz olsun güldürdü. Önceleri Arap ülkelerine de gönderiyorduk ancak son gelişmelerden sonra oraya ihracatımız durdu. İç piyasada da Zonguldak, Trabzon, Samsun, İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya gibi, hemen her yerde ayvamız bulunur. Bizim ayvamız 10 numara.”

AĞAÇLARA BEBEK GİBİ BAKIYORLAR

Burhaniye köyünde yaşayan ayva üreticisi Zekeriya Çoban da 30 dönümlük bahçesi olduğunu söyledi.

Ayvanın hasadın ardından ebat olarak birkaç bölüme ayrıldığını aktaran Çoban, “Seçilen ayvalar depolarda işçiler tarafından tekrar ayrıştırılır. İhracata gidecek olanları yurt dışına, geri kalanları da iç piyasaya, pazar mallarını da küçük esnafa dağıtıyoruz” ifadesini kullandı.

Ürününün tamamını ihraç ettiğini anlatan Çoban, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu yıl ürünümü Ukrayna firmasına veriyorum. ‘Çıkma’ dediğimiz ayvaları da Suriyeli bir arkadaşa vereceğiz, o da ülkesine gönderecek. Bu yıl ayva kırağı ve dondan etkilendi. Normalde 120 ton mal yapıyordum, bu yıl 35 ton malım oldu. Bu yıl böyle geçecek, gelecek yıla inşallah daha iyi olacak. Bu yıl ayvanın kilogramını 1 lira 30 kuruşa verdim, ikinci çıkmaları da 60 kuruşa verdim. Ayva, çok masraflı bir ürün. Bebeği nasıl büyütürsün, nasıl bezlersin, beslersin, ayva da öyle. Önce ayvanın yaramayanlarını dalından toplayıp atıyoruz, bunu üç kez yapıyoruz. Yaklaşık 8 kez de sulanıyor.

Bin 500 metreden suyu toprak altına döşediğim borular vasıtasıyla getiriyorum. Derin kuyu sistemimiz var. DSİ’den yazı geldi, ‘derin kuyulara saat takılacak’ diye. Yani harcadığımız tonaj kadar para verecekmişiz. Zaten biz ürünü 60 kuruşa mal ediyoruz. Bir de suya para verirsek bilemiyorum nasıl olacak. Rekoltemiz güzel ama ileride nasıl olacak, suyu kısarsak ayva nasıl olacak, bunları bilemiyoruz.”

Yayınlama: 13.10.2014
Düzenleme: 18.10.2014 20:00
1.170
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.