Tarihi İpek Yolu Eski Canlılığını Arıyor

Tarihi İpek Yolu Eski Canlılığını Arıyor

taraklı kazkıranTarihi İpek Yolu Eski Canlılığını Arıyor
Avrupa ile Asya kıtaları arasındaki en önemli güzergah olan tarihi İpek Yolu’nun Taraklı geçişi, yeni yolların açılmasıyla canlılığını yitirdi.

Taraklı’da 1950 li yıllarda yapılan ve tarihi “İpek Yolu” olarak bilinen eski Taraklı-Geyve yolu kaderine terk edildi.

Tarihi “İpek Yolu” güzergâhında yer alan ve “Tarihi Miras” niteliğindeki Taraklı –Geyve arsında ulaşım sağlayan eski Ankara-İstanbul karayolu olarak bilinen Taraklı –Geyve yolu kaderine terk edildi.

Türkiye’de 1950 li yıllarda inşa edilen ve Ankara-İstanbul arasında ulaşım sağlayan tarihi ipek yolu güzergâhındaki kaderine terk edilmiş bu yol güzergâhında beş köy yerleşim yeri bulunuyor.

150 YIL HİZMET VERDİ:

Yüz elli yıl yük ve insan taşımacılığıyla bölge insanına hizmet veren tarihi ipekyolu güzergâhı Taraklı-Geyve yolu 2004 yılında Alifuatpaşa köprüsü bağlantılı Ankara- İstanbul karayolu Taraklı-Geyve yolunun yapılıp hizmete açılmasıyla kaderine terk edilmiş durumda

YOLUN HALİ YÜREKLER ACISI:

Yol güzergâhındaki köylerdeki vatandaşlar bu yolu Tarakı’ya geliş ve gidişlerde hala kullanmak zorunda olduklarını belirterek “Yolun bugünkü hali yürekler acısı “diyorlar.
Eski Taraklı Geyve yolunda bakımsızlık nedeniyle çukurlar meydana gelirken bazı bölgelerin kullanılmaz halde olduğu belirtildi.

geyve taraklı karayolu kazkırab geçidi

KAZKIRAN MEVKİİ:

Taraklı-Geyve yolu arasında eşsiz manzaraya sahip “Kazgıran” mevkiinde yaşanan hikâye şöyle;

Ulaşımın yaya ve binek hayvanlarıyla yapıldığı tarihlerde çevre bölgelerden bu istikametten İzmit’ pazara eşeği ve köpeği ile birilikte kazlarını yürüyerek satmaya götüren bir çoban bir tepeye vardığında mola verir. Yorgunluktan oracıkta uyuyup kalır. Etkili kar yağışı ve soğuktan kazları ile birlikte oracıkta hayatını kaybederler. Bu nedenden dolayı herkesin “Ne muhteşem manzara” sözleriyle beğenisini dile getirdiği mevkiiye “Kazkıran Geçidi” denir.Burası da kaderine terk edilmiş yol güzergâhındadır.

ÖZKARAMAN NE DEDİ?

Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman “Söz konusu yol Sakaya İl Özel İdaresi sorumluluğunda yer alan bir yol güzergâhıdır. Eşsiz manzaraya sahiptir. Bakım ve onarımı yapılmaktadır.

Ankara-İstanbul arasında ulaşım sağlayan yeni karayolunun yapılmasından sonra eski yol çok az kullanılmaya başlandı. Yol güzergâhında ilçemize bağlı köyler var. Bu köyler yolu kullanmaya devam etmektedirler”

KİM NE DEDİ?

Müyesser Karabıyık (73)

“Bu yol eskiden çok çalışırdı. Yeni yol yapılınca trafik tamamen durdu, Ama bu yol güzergahında köylerde yaşayanların hastası oluyor işi oluyor ama vasıta bulamıyor. Bu yol kaderine terk edilmemeli”

Hilmi Çakar (65)

“Eskiden büyüklerimizden dinlerdik.”Tarihi İpek Yolu” olarak bilinen bu yol bizlere tarihi bir miras.

Ne yazık ki yol bakımsızlıktan berbat halde. Çukurlarla dolu. Kışın bu yolun manzarası daha da güzel. Bu yola sahip çıkılmadı.

İzzettin KÖMÜRCÜ – TARAKLI

Yayınlama: 21.01.2013
Düzenleme: 22.01.2013 23:10
2.076
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.