Sel Günü Faciadan Dönülmüş..

Sel Günü Faciadan Dönülmüş..

O gün faciadan dönülmüş!

Sağanak yağışın vurduğu Geyve Boğazından geçen yüksek hızlı tren hatları zarar görünce seferler iptal edilmişti. Ulusal medyada o gün kapısından dönülen facianın ayrıntıları yer aldı

İlimizde bir haftayı aşkın süredir etkili olan sağanak yağış, Salı günü Geyve ve Taraklı’da su baskınlarına sebep olmuştu.

Geyve boğazından geçen D-650 karayolu su baskını nedeniyle ulaşıma kapanırken, hemen nehrin karşısından geçen yüksek hızlı trenin (YHT) hatları da hasar görünce seerler durdurulmuştu.

Cumhuriyet’ten Cüneyt Muharremoğlu, YHT seferlerinin durdurulmasının ayrıntısını yazdı.

Cumhuriyet’te yayımlanan habere göre;

Sakarya’daki yoğun yağış nedeniyle demiryolu bölgesi kısım şefi, yolu kontrol için trafik kontrolünden izin istedi. Trafik kontrolü ise YHT’nin geçmesinden sonra raylarda kontrol yapılmasına karar verdi.

DENEYİMLİ MAKİNİSTLER

YHT makinistleri, Arifiye’den geçerken yolun eski olmasından dolayı hızlarını 25 kilometreye kadar düşürdü. Bölgeyi tanıyan makinistler rayların üzerindeki suyu fark ederek treni durdurdu. Rayların altının boşaldığının ortaya çıkmasının ardından tren geri geri giderek Alifuatpaşa İstasyonu’na çekildi. Yolculara “yoğun yağış nedeniyle yolun kapandığı, trenin bu nedenle durduğu” anonsu yapılırken ardından yapılan YHT seferleri de Arifiye’de durduruldu. 3 ayrı trenden indirilen 1200 yolcu otobüslerle nakledildi. Makinistlerin dikkati böylece olası facianın önüne geçti.

RAYLAR VE MENFEZ DE HATALI

Ulusal medyada konuyla ilgili diğer haberi ise Hürriyet’ten İsmail Saymaz yaptı.

Saymaz, Ekim 2018’deki TCDD raporuna göre menfezin hatalı inşa edildiğini ve derenin kot farkının demiryolundan yüksek olduğunu yazdı. Rapora göre eski demiryolu yanına yapılan yeni demiryolundaki menfez genişliğinin küçük, duvar kalınlığının ince olduğu anlaşıldı.

MENFEZ GENİŞLİĞİ YETERSİZ

İsmail Saymaz’ın haberine göre; TCDD’nin ‘Senelik Umumi Muayene Raporu’nda, dere kotunun menfezdeki akar kotunun üstünde olduğu kabul edildi.

Bu nedenle, derenin kabarmasıyla suyun demiryolunu kapladığı anlaşıldı. H1 denilen ilk demiryolundaki menfezin, karşı yönden gelen trenlerin kullandığı yeni hattaki menfezden daha geniş çaplı olduğu belirtildi. H1’deki menfezin 3×2 metre, yani altı metre açıklığında olduğu vurgulanarak, “Mevcut imalatın karşısına 2×2 metre prekast imalat ile geçiş yapılmıştır. Yeni hatta dubeşe (menfez genişliği) yetersiz” denildi.

Yayınlama: 24.06.2019
Düzenleme: 29.06.2019 18:42
820
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.