Sağlık Okumak İsteyenlere Önemli Duyuru

Sağlık Okumak İsteyenlere Önemli Duyuru

Sağlık Okumak İsteyenlere Önemli Duyuru

geyve-saglik-meslek-lisesinde-egitim-ogretim-donemi- (5)Geyve METAL(Anadolu Sağlık Meslek Lisesi) müdürü Ahmet Akkuş: “Hemşire Yardımcılığı okumak isteyen öğrenciler için OKULUMUZ bulunmaz bir fırsattır.”dedi.

BAŞARI UZAK OKULDA DEĞİL, ÖĞRENCİNİN KENDİSİNDEDİR

Okul müdürü Akkuş sözlerine şöyle devam etti: Özellikle Geyve, Pamukova ve Taraklı’da oturan veli ve öğrencilerin, özel kolej gibi donanımlı ve iyi eğitim veren okulumuzu gelip görmelerini tavsiye ederim.

Sayın veliler, başarı; uzak okullarda değil, öğrencinin kendisindedir. Çocuğunuz yaz-kış Geyve’den Adapazarı’na gidiş-geliş yaparken kaybedeceği zamanı evinde ders çalışarak veya istirahat ederek geçirsin.

Ulaşımı kolay ve tecrubeli eğitim kadromuzla sizleri okulumuza bekliyoruz.Uzak okulları tercih edip, sonra Geyve METAL’e gelebilmek için uğraşmak zorunda kalmayın.

Hemşire Yardımcılığı

Hemşire yardımcılığı programından mezun olan öğrenciler; görev aldıkları hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında hemşire nezaretinde yardımcı personel olarak çalışarak, hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması gibi sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

Giriş Şartları

*Hemşirelik yardımcılığı programına ortaokul TEOG sınavına göre, tercih ve yerleştirme sistemiyle doğrudan öğrenci alınır.

*Ayrıca ruhsal ve bedensel bir engeli bulunmaması gerekmektedir.( 10. Sınıfa geçiş aşamasında doktor raporuyla ispatlanmalıdır).

Öğrenciler 9 uncu sınıfta bütün okullarda okutulan ortak dersleri;10 sınıftan itibaren alan seçerek, ortak derslerle birlikte hemşirelik alan derslerini teorik ve uygulamalı olarak görürler.

Çalışma Alanları ve İş Bulma İmkanları

Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar Hemşire Yardımcısı olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğumevleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.

Bu bölümün mezunları sağlık sektöründeki yetişmiş eleman kıtlığı gerekçesiyle kendilerine bir çok hastane ve sağlık kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilirler. Sağlık sektörünün öneminin artmasıyla, bu bölümün mezunlarının geleceği çok parlak görülmektedir.

Görev Yerlerinde Yaptıkları İşler

a) Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlar.

b) Hastanın yatağını yapar.

c) Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder.

ç) Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya verir.

d) Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım eder.

e) Hastanın deri bütünlüğünü gözlemleyerek hemşireye bilgi verir.

f) Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder.

g) Yatak yarasını önlemeye yönelik koruyucu işlemlerde hemşireye yardım eder.

ğ) Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım eder.

h) Yataktan kalkamayan veya kalkması uygun görülmeyen hastanın boşaltımına yardımcı olur, varsa boşaltımla ilgili sorunlarını hemşireye bildirir.

ı) Hastanın idrar torbasını boşaltır veya değiştirir.

i) Hastadan steril olmayan idrar örneği ve dışkı örneği alır.

j) Hastanın beslenme programına uygun olarak beslenmesine yardımcı olur

k) Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapar.

l) Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder.

m) Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygun görülen pozisyonu verir.

n) Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder.

o) Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.

ö) İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri hemşireye bildirir.

p) Ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygular.

r) Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

s) Hasta bakımında kullanılan malzemelerin hazırlanmasını, temizliğini, dezenfeksiyonunu ve uygun şekilde saklanmasına yardım

Meslekte İlerleme İmkan ve Fırsatları

Sağlık bilimleri alanında yer alan meslekleri tercih etmek isteyen öğrenciler, YGS ve LYS’de diğer bölümlere göre daha avantajlı ek puanlarla yerleştirilmektedir.

Üniversitelerin Hemşirelik programında eğitim süresi 4 yıldır. Sağlık meslek liselerinden mezun olan ve hemşirelik bölümü okumak isteyen öğrenciler ek puan olanağı ile üniversite sınava giren diğer öğrencilere göre daha avantajlıdırlar

Ayrıca 2 yıllık ön lisans bölümlerinden bazılarına sınavsız geçme hakları mevcuttur. 2 yıllık Ön lisansı başarıyla bitirenler 4 yıllık lisansa geçmek için öngörülen koşulları yerine getirdikleri takdirde lisans programının 3. ve 4. yıllarından itibaren üniversite eğitimlerine devam ederek yüksek eğitimlerini tamamlayabilirler.

Tercih edebilecekleri üniversiteler

Okulumuzdan mezun olan öğrencilerin yerleşebilecekleri İki yıllık sınavsız ve dört yıllık bölümlere örnekler aşağıdaki gibidir;

Diyaliz, Elektronörofizyoloji, Engelli bakımı ve Rehabilitasyon, Evde Hasta Bakımı, Fizyoterapi, İlk ve Acil Yardım, iş ve uğraşı terapisi, laboratuvar teknolojisi, laborant ve veteriner sağlık, patoloji laboratuvar teknikleri, perfüzyon teknikleri, sağlık kurumları işletmeciliği, tıbbi laboratuvar Teknikleri, yaşlı bakımı ve tıbbi tanıtım ve pazarlama

Hemşirelik, Fizyoterapi, Sosyal Hizmet, Beslenme ve Diyetetik, Sağlık Yönetimi, Ebelik, Çocuk Gelişimi, Afet Yönetimi, Odyoloji, İş Sağlığı, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi ve Gerantoloji.

Mehmet AYDOĞAN

Yayınlama: 03.07.2015
Düzenleme: 07.07.2015 10:34
3.268
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.