Pamukova’da Yeni Taş Ocağına Tepki…

Pamukova’da Yeni Taş Ocağına Tepki…

Pamukova Belediyesi 17 Nisan 2019 tarihinde taş ocağıyla ilgili resmi yazısında ‘Uygun değildir’ görüşünü iletti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise ‘ÇED gerekli değil’ dedi. Şimdi sıra Büyükşehir Belediyesi’ne geldi.

Pamukova’da yeni açılması planlanan taş ocağı, bölge halkını isyan ettirdi. Sayıları her geçen gün artan taş ocaklarına tepki gösteren halkın feryadını duymayan Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise kısa adı ÇED olan “Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne gerek yok” diyerek tartışmaların fitilini ateşleyen bir karara imza attı. Öte yandan bunca tepkiye rağmen “ÇED lazım değil” kararı kafalarda soru işaretine neden oldu.

ORADA NELER YAŞANDI!

Pamukova Ağaççılar Mahallesi Kısık Kaya Mevkiinde 99 bin hektar alanda yılda 384 bin ton üretim yapmak amacıyla Sezerler Hafriyat resmi girişimde bulundu. Pamukova Belediyesi halkın taş ocağı tepkisiyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 17 Nisan 2019 tarih ve 67959542-155-55/713 sayılı resmi yazısını yazdı.

ÇED İSTEMEZ RAPORU

Pamukova Belediyesi o resmi yazısında, “Taş ocağının çevreye zarar verip, ekolojik dengeyi bozacağı, çevre ve toplum sağlığına zarar vereceği” gerekçesiyle bu bölgede kurulması planlanan taş ocağı için ‘Uygun değildir’ görüşünü verdi. Pamukova Belediyesi’nin olumsuz görüşüne rağmen Sakarya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 4 Temmuz 2019 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı aldı.

MİLLET İSYANDA

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ayrıca bu kararın bölge halkına duyurulması istedi. Bunun üzerine Hem Pamukova Kaymakamlığı’na hem de kaymakamlık aracığıyla Ağaççılar Muhtarlığı’na yazı gönderildi. Ancak ortaya çıkan durumla birlikte Ağaççılar ve Karapınar Mahalle sakinleri, ilçe halkı bu gelişmeye büyük tepki gösterdi.

YEŞİLİN HER TONU

Yeşilin her tonunun buluştuğu yaşam alanlarına taş ocağının kurulacağını öğrenen bölge halkı ise bugünlerde çevre savaşı vermeye hazırlanıyor. Öncelikle Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ile Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye seslenen bölge halkı, “Yıllarca atalarımızın yaşadığı, halen ailelerimizle beraber yaşadığımız, aşımızı kazandığımız çevre dostu bu topraklarda taş ocağı istemiyoruz. Hele yeşil doğanın katledilmesini hiç istemiyoruz” dedi.

ENGEL KALMAYACAK

Yaşanan bunca sıkıntı sonrasında şimdi bütün gözler Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne kilitlendi. Eğer Sakarya Büyükşehir Belediyesi  ‘ÇED gerekli değil’ denilen alan için “1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı” verirse Sezerler Sezerler Haf. Nak. Taah.ve Tic. Ltd. Şti.’nin taş ocağını açmak için hiç bir engeli kalmayacak.

Yayınlama: 29.07.2019
Düzenleme: 02.08.2019 00:00
2.274
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.