Özel Öğretim Kanununa Tabi Çalışanların Kıdem Tazminatı

Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ kimdir? Gülsüm Çakmak Güneri 28.03.1990 Geyve doğdu. Geyve Meslek Yüksek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun oldu.Akabinde sırasıyla Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. işletme bölümünden ve Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F. iktisat bölümünden başarı ile mezun oldu.Yüksek Lisans Eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Finans ve İktisat Bölümünde tamamladı. Kasım 2013 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını aldı.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak İş yaşamına devam etmektedir. Ayrıca; mali ve finansal konularda bilirkişilik, yenilenen mevzuat ve finansal yönetim konularında da eğitim hizmeti sunmaktadır.

    ÖZEL ÖĞRETİM KANUNUNA TABİ ÇALIŞANLARIN  KIDEM TAZMİNATI HAKKI VAR MI(?) 

    Haziran ayı bitmek üzereyken özel öğretim kurumları yeni yıl için sözleşme yapmaya veyahut var olan sözleşmeleri yenilemeye başladılar. Bu yazım da belirli süreli iş sözleşmesi imzalayan öğretmenlerimizi aydınlatmakta fayda görüyorum çünkü belirli süreli iş sözleşmesi imzalamalarından dolayı kıdem tazminatı haklarının olmadığı söylenmekte. Fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü sözleşmenin türü kadar fesih edilme durumu da önemlidir. 

     

    Belirli Süreli İş Sözleşmesi İmzalama Durumun da Kıdem Hakkı  

    Özel okulda çalışan ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi olan çalışanlar, 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca belirli süreli iş sözleşmesi imzalamakta ve belirli süreli iş sözleşmesi hükümlerine tabi olmaktadırlar. 5580 sayılı 9. Maddesi uyarınca özel öğretim kurumlarında çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmelerinin en az bir takvim yılı süreli ve yazılı olması gerekmektedir. Yapılan iş sözleşmesinde görevin türü, süresi, ders sayısı, aylık ücret veya ders saat başına verilecek ücret miktarı, terfi süreleri, zam oranları, sözleşmenin uzatılması, fesih şartlarının belirtilmesi gerektiği gibi mevzuata aykırı olmamak kaydıyla sözleşmeye isteğe özel şart ve hükümler konulması da mümkündür.  Halen yürürlük ve kıdem tazminatını düzenleyen 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesinde ve 4857 sayılı kanunu 24 maddesinde iş sözleşmesinin hangi sebeplerle feshedileceği belirtilmiştir. Fakat 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi çalışanların, belirli süreli iş sözleşmesinin sözleşme süresinin sona ermesi nedeniyle çalışanların kıdem tazminatı hakkı olup olmadığı konusunda yaşanan tartışmalara Yargıtay Hukuk Genel Kurulu son noktayı koymuştur.    Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, belirli süreli iş sözleşmesi kararlaştırılmış ve süre sonunda taraflardan herhangi biri fesih iradesini ortaya koymamış ise iş sözleşmesinin kendiliğinden sona ereceği açıktır. Ancak belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesinden önce taraflardan biri yenilememe iradesini ortaya koymuş ise burada yenilemeyen tarafın iradesine göre kıdem tazminatına hak kazanılıp kazanılmayacağı araştırılmalıdır, işveren, yenilememe iradesini göstermiş ve haklı nedene dayanmıyor ise çalışan bir yıllık kıdem koşulunu gerçekleştirdiği takdirde kıdem tazminatı ödenmelidir, diyerek 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi olan çalışanların kıdem tazminatının hakkını olduğunu açıkça belirtmiştir.  

     Saygılarımla 

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir  

    Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ 

    Yayınlama: 26.06.2019
    Düzenleme: 01.07.2019 09:14
    950
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.