Müftü Erhun; Cuma Saati Alışveriş Haram!dır.

Müftü Erhun; Cuma Saati Alışveriş Haram!dır.

ali-erhun-geyve-muftusuGeyve Müftüsü Ali Erhun; Cuma vaktinde her türlü alış veriş yasaklanmıştır, haram kılınmıştır. Şayet cuma vaktinde alış veriş yapılmışsa elde edilen gelir de haramdır, dedi.

Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz olduğu, Kitap, Sünnet ve icmâ ile sabittir. Kur’ân-ı Kerîm’in 62. sûresi, cuma namazından bahsettiği için Cuma sûresi olarak adlandırılmıştır. Bu sûrede yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırılınca Allah’ı anmaya (namaza) koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca yeryüzüne yayılın da Allah’ın lutfunu arayın ve Allah’ı çok çok anın ki felah bulasınız” (el-Cum`a 62/9-10).

Hadis kitaplarında gerek cuma namazının fazileti, gerekse kuvvetli bir farz olduğu ve bu namazı özürsüz olarak terketmenin büyük günah sayıldığı konusunda sahih hadisler bulunmaktadır. “Allah, önemsemediği için üç cumayı terkeden kimsenin kalbini mühürler” (Ebû Dâvûd, “Salât”, 204; İbn Mâce, “İkametü’s-salât”, 93; Tirmizî, “Cum`a”, 7; Nesâî, “Cum`a”, 2) ve “Birtakım kimseler, ya cuma namazını terketmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar” (Müslim, “Cum`a”, 12; Nesâî, “Cum`a”, 2).

“Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkmıştır. Kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cum`a”, 18). Başka bir hadiste bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icâbet saati) bulunduğu haber verilmektedir. Bir rivayete göre Hz. Peygamber “Ben icâbet saatinin, hangi an olduğunu biliyordum, fakat Kadir gecesi gibi, bu da bana unutturuldu” (Hâkim, I, 279) buyurmuştur.

Yukarda zikredilen ayette de açıkca belirtildiği gibi Cuma vaktinde her türlü alış veriş yasaklanmıştır, haram kılınmıştır. Şayet cuma vaktinde alış veriş yapılmışsa elde edilen gelir de haramdır.

Cuma günü için inanan her insanın yapacağı iş, maddi ve manevi temizliğini, hazırlığını yapıp Allahın evlerine  yani camilere koşmak, farz ı ayn olan görevini yerine getirmektir.

Ercan DEMİR-Geyvemedya.com

Yayınlama: 22.11.2016
Düzenleme: 26.11.2016 16:33
1.067
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.