MHP ‘Başkanlık’a Nasıl ‘EVET’ der

MHP ‘Başkanlık’a Nasıl ‘EVET’ der

MHP ‘BAŞKANLIK’A NASIL ‘EVET’ DER

Bahçeli, anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin, “MHP’nin, Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili TBMM’de tercihi ne olursa milletin karşısında da tıpatıp aynısı olacaktır.” dedi.. Bu flaş açıklamanın ne anlama geldiğini A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün değerlendirdi.

660x494-mhp-baskanlika-nasil-evet-der-1477387644705MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli son yılların Türk siyasetinde en önemli konuşmalarından birini yaptı. Malum gündemin en önemli maddelerinden birisi Başkanlığa geçilip geçilmeyeceği konusu…

Bahçeli uzun zamandan beri konuşmalarının ne anlama geldiğine dair kamuoyundaki siyasi kulislerdeki tereddütleri giderecek kadar son derece net bir şekilde konuştu.

Bahçeli’nin açıklamalarını nasıl anlamak lazım sorusu artık gereksiz kalıyor.

Çünkü bütün tereddütleri giderecek kadar net konuştu. Biz Meclis’te nasıl davranırsak referandumda öyle davranacağız diyor.

Peki nasıl davranılır?

– Önlerine gelecek paketi beğenecekler ve MHP olarak Meclis’te ‘evet’ oyu verecekler; O zaman referandumda da ‘evet’ oyu verecekler.

– Gelen paketi beğenemeyecekler Meclis’te hayır oyu verecekler dolayısıyla referandumda da hayır oyu verecekler.

Bahçeli Meclis’te ve referandumdaki tutumları konusunda son derece net konuştu.

Peki önlerine gelen paketi beğenecekler mi beğenmeyecekler mi?

Her şeyden önce iktidar partisinin bir anayasa değişiklik paketini MHP’ye getirmesi gerekiyor.

Bunun çok fazla zaman alacağını zannetmiyorum. Çünkü bütün açıklamalar kısa vadede bir gelişme olacağını ortaya koyuyor. Dolayısıyla MHP’de kısa süre içerisinde önce Meclis’teki ardında da referandumdaki oylamada tutumunu netleştirmiş olacak.

Beğenip beğenmemesi neye bağlı?

Aslında bunun da çok uzun zamandır konuşuyoruz.

Şöyle ki; Anayasanın ilk 4 maddesi konusunda değişikliğe kesinlikle sıcak bakmıyor. Tabiri caizse MHP’nin kırmızı çizgileri… Onun dışında Türkiye’nin parçalanmasına yol açabilecek şekilde anayasada madde değişikliklerine de sıcak bakmıyor. Eğer AK Parti bunları karşılayacak olursa MHP evet oyu verecek.

Ortada teknik bir sıkıntı var. AK Parti’nin Meclis Başkanı düşüldüğünde 316 oyu var. Referandum için 330 gerekiyor. 330’a minimum 14 destek lazım. MHP içinde 5 milletvekili hayır oyu kullanacak. Kalan oylar paketin MHP tarafından beğenilmesi halinde olumlu olacağına göre referanduma gitmek için son derece yeterli olacak. Ondan sonra referanduma gidildiğinde zaten AK Parti + MHP’nin oyları yüzde 60’ları geçeceğine göre o takdirde herhangi bir sıkıntı olmayacak. Şu andaki kamuoyu yoklamaları sonuçlarına göre durum böyle…

Son durum nedir paketle ilgili?

AK Parti kurmayları hem başbakanlıkta hem de Külliye’de anayasa paketinin çalışmasını yapıyor. Kaç maddeden oluşacağı şu an için soru işareti. Daha evvelden uzlaşama komisyonu 7 madde üzerinde anlaşmaya varmıştı. Bu 7 madde bağlantılı maddelerle beraber 14’ü bulabilir. Bu işin uzmanları bunu söylüyorlar. Artı geçmiş yıllarda 60 madde üzerinde anlaşmaya varılmıştı. O zaman 67-75 madde arasında bir paket olabilir. Buna ek olarak başkanlık sistemiyle ilgili gelecek maddeler.. İşte tüm bunlardan oluşacak paket AK Parti kurmayları tarafından MHP Genel Başkanının önüne konulacak.

Paket Meclis’e geldikten sonra Başbakan Binali Yıldırım MHP’ye gidecek. Sadece MHP’ye gideceğini sanmıyorum ihtimaldir ki CHP’ye de gidecek.(aHABER)

.

Yayınlama: 25.10.2016
Düzenleme: 25.10.2016 14:12
496
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.