Malulen Emeklilik Nedir? Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ kimdir? Gülsüm Çakmak Güneri 28.03.1990 Geyve doğdu. Geyve Meslek Yüksek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun oldu.Akabinde sırasıyla Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. işletme bölümünden ve Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F. iktisat bölümünden başarı ile mezun oldu.Yüksek Lisans Eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Finans ve İktisat Bölümünde tamamladı. Kasım 2013 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını aldı.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak İş yaşamına devam etmektedir. Ayrıca; mali ve finansal konularda bilirkişilik, yenilenen mevzuat ve finansal yönetim konularında da eğitim hizmeti sunmaktadır.

    MALULEN EMEKLİLİK NEDİR? EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR? 

    Değerli okurlar her hafta yazığım yazılar sizler tarafından gelen sorulara göre şekilleniyor. Bu haftaki yazımda son zamanlarda sıkça sorulan ‘’Malulen Emekliliği’’ konu almış bulunmaktayım. 

    Kimler malul sayılır? Önce bu konuya değinelim

    Çalışanların vücutlarında meydana gelen arızalar veyahut uğradıkları tedavi imkansız hastalıklar nedeniyle ;görevlerini yapamayacak duruma gelmeleri halinde uygulanan emeklilik işlemine malulen emeklilik denir. İşverenin veyahut çalışanın talebi üzerine SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerden alınan raporun en az %60 oranında meslekte kazanma gücünün olmadığına dair tespiti yapılanlar, malul sayılır. 

    4-A (SSK) Malulen emeklilik için gerekli yıl ve prim şartı şudur; en az 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olmak ve 1800 gün prim günü olması gerekiyor. 

    Malulen emeklilik yönetmeliğinin 12. maddesine göre şu durumlar bakıma muhtaçlık kavramı içine giriyor. 

    1. Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik  hastalıklar. 
    1. Kuadripleji ,parapleji,dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozukları. 
    1. İki elin kaybı. 
    1. Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı. 
    1. Her iki bacağın alttan en az 1/3 ‘ünün kaybı. 
    1. Tedavisi olanaksız bir hastalıktan gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler. 
    1. Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması. 

    Malulen emekli olanların çalışması durumuna da değinmek istiyorum. 

    Malulen emekli olanlar 5510 sayılı kanuna göre malullük aylığı almakta iken bir işyerinde sigortalı olarak çalışanların malullük aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir ve çalıştıkları süre boyunca bunlar için kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına ait prim alınır. İşten ayrılan kişi tekrar malullük aylığının bağlanması için talepte bulunması ve hastaneden kontrol muayenesine tabi tutularak aynı şartları sağlaması halinde ,tekrar malullük aylığını almaya başlar. 

     

    Saygılarımla  

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 

    Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ 

     

     

    Yayınlama: 28.08.2019
    Düzenleme: 01.09.2019 22:36
    1.080
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.