Miniklerimiz Gölge Oyunu İle Tanıştı..

Miniklerimiz  Gölge Oyunu İle Tanıştı..

Kültür Bakanlığı, Gölge Oyuncusu Mahmut Salcan tarafından sahnelenen “Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu” M.Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Gölge Oyununa Yoğun İlgi

Geyve Kaymakamlığının Eğitim-Öğretime kültür katkısı açısından düzenlediği gölge gösterisi oyununa; Geyve Atatürk İlköğretim Okulu, Geyve Gazipaşa İlköğretim okulu, Geyve Osmangazi İlköğretim Okulu, Geyve Kazımpaşa İlköğretim Okulu, Geyve Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu 3 ve 4. Sınıflar, Geyve Anaokulu ile Geyve Hasan-Melih Can Anaokulu öğrencileri katıldı.

Gösteriyi toplam 985 öğrenci izledi.

Gölge oyuncusu Mahmut Salcan: “Değerlerimize başkaları tarafından sahip çıkılmasına göz yummayacağız. Bizler bu değerlerimize sahip çıktığımız sürece bu değerler yaşar.”  Hacivat’ın Türk gösteri sanatları arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu geleneğin uzun yıllar sahip olduğunu belirterek, bu geleneğin uzun yıllar toplumun en büyük eğlence kaynağı olduğunu anlattı.

Geçmişten Günümüze Gölge  Oyunu

Salcan; Hacivat-Karagöz oyununun tarihçesine kısaca şöyle değindi. “Rivayete göre Hacivat ve Karagöz, Orhan Gazi devrinde yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi’nin, “cami vaktinde bitmezse kelleni alırım” dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat’ı şikâyet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat’ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.

Hacivat’ın asıl adının Hacı İvaz ve ya Haci Cevat olduğu söylenir. Hacivat karakteri düzeni temsil eder. Nabza göre şerbet verir. Kişisel çıkarlarını her zaman ön planda tutar. Eğitimli olmasından dolayı Osmanlıca konuşmayı sever. Hemen herkesi tanır, onların işlerine aracılık eder. Alın teriyle çalışıp kazanmaktan çok Karagöz’ü çalıştırarak onun sırtından geçinmeye bakar. Rol icabı değişik kıyafetler içinde Keçi Hacivat, Çıplak Hacivat, Kâhya Hacivat gibi farklı tasvirleri vardır.”dedi. Salcan; öğrencilerin sorduğu soruları cevapladı. Geyve Kaymakamlığının Kültür faaliyetleri çerçevesinde sahnelenen Karagöz-Hacivat oyununa ilköğretim öğrencileri yoğun ilgi gösterip kahkahalarla izledi. Gösteri öğrencilerden tam not aldı.


Mustafa Hamdullah ERGİN

Yayınlama: 23.03.2012
Düzenleme: 27.03.2012 21:17
1.696
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.