Kış’la Gelenler !

1955 yılında Geyve'nin Kavak köyünde doğan Fikret Işık İlk Okulu Kavak köyünde Ortaokulu Geyve liseyi ise Sakarya Endüstri Meslek Lisesi motor bölümünden mezun olarak tamamladı. 1967 yılında Geyve ilçesine yeleşen Işık;1984 yılında Soğukhava İşletmeciliğine başlyarak Kavaklılar Soğuk hava Tesisleri ve Tavuk Çiftliği LTD ŞKT ni kurdu. 1996 yılında broyler tavuk çiftliklerini hizmete sokan Fikret Işık, son yıllarda donmuş gıdaya önem vererek - 18 derece şok muhafaza odalarını ilçemize kazandırdı . Evli ve 3 çoçuk babbası olan Işık; siyasi ve sosyal hizmetlerinin yanısıra ortaokul yıllarında M.T.Talebe birliği muhasipliği M.S.Partisi gençlik teşkilatı başkanlığı Refah Partisi kurucu ilçe başkanlığı İl genel Meclisi üyeliği İl daimi encümen üyeliği görevlerinde bulundu.

    KIŞ’LA GELENLER

    fikret-isik-kose-yazisi-kisla-gelenlerDünyayı yaratan ALLAH C.C.  koyduğu düzen gereği  Dünya üzerinde  mevsimsel hava  ısı ve soğuk farklılıkları oluşmaktadır.

    Dünyanın merkezi ekvator denilen en sıcak bölge Güney ve Kuzey mesafesi en soğuk  yarım kürelerdir. Güney ve kuzey  uçlarda tek mevsim yaşanırken  merkez ekvatorda iki mevsim yaşanmaktadır . Bunun dışında kalan bölgelerde ekvatora uzaklığa göre değişik mevsimler yaşanmaktadır.

    Dünyada bulunduğumuz ülkemizde dört mevsim yaşanmaktadır.Havanın ısınmaya başladığı  tam ısındığı soğumaya başladığı tam soğuduğu  olay bilim  ve ilimciler tarafından ilk bahar yaz son bahar kış olarak belirlenmiştir. Bu günlerde havaların soğumaya başlaması  son baharı yaşadığımızı göstermektedir. Havaların tam soğuması kış ayına girdiğimizin habercisidir. Kış mevsimi demek 15 derecenin altı sıcaklığın sıfır dereceye yaklaşması  eksi dereceleri görmemiz demektir.

    İnsanoğlu bu soğuyan ortam karşısında çağlara göre ısınma metotları geliştirerek kendisini soğuktan korumuştur. Eski çağlarda  ısınmak için evin içerisinde  ocak dediğimiz dumanı bir baca yoluyla atılan ısınma metodu ile ısınılırdı.  Bu ısınma işleminde ocağa büyük odunlar konur ev halkı karşısına geçer ısınır . Ocağın sağı ve solunda bucak dediğimiz yerlere evin büyükleri otururdu. Odun olmayan bölgelerde hayvan tezekleri kurutularak yakıt olarak kullanılırdı.

    Zamanın getirdiği ısınma metotlarına  soba elektrik ve doğal gaz  dahil olmuştur. Sobanın icadıyla insanlar günümüze kadar ısınma yoluna gitmişlerdir.Eskiden odun ve tezek yakılan sobalarda bugün kömür zeytin atıkları ve hızar tozları yakıt olarak kullanılmaktadır. İnsanoğlu sobayla birkaç oda ısıtırken günümüzde soba yoluyla suyu ısıtarak petek denilen ısıyı yayan cihazlardan geçirerek evin tamamını ısıta bilmektedir. Kalorifer denilen ısıtma metoduna günümüzün yakıtı doğalgaz da katılmıştır.

    Normal oda sıcaklığı 20 derecedir yaşli ve çocuklar için 23 derecelerde ortamı ısıtmak lazım . Bazı insanlar yüksek derecelerde ısınmaya alıştıkları için kaloriferle ısınamadıklarını söyleyerek soba yakmaya devam ederler. Kalorifer yakılan binalar mutlaka izole edilmelidir. Sobanın icadıyla çeşitli kalite sobalar yapılırdı.Bu gün dış görünümü desenli emaye boyalı göze hitap eden sobalar bulunmaktadır. Çocukluğumuzda kış günlerinde sokaklar kömür dumanıyla dolardı. Ülkemizin Ankara gibi bazı şehirlerimizdeki hava kirliliği haberlerin başını alırdı. Dünyada olduğu gibi doğalgazın yakıt olarak kullanılmaya başlamasıyla bu sorun  ülkemizde de çözülmüş   oldu.

    Kış denince soba aklımıza gelir o zaman haydi yakalım sobaları.

    Yayınlama: 25.10.2016
    Düzenleme: 26.10.2016 10:11
    657
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.