Katlamalı Harç Sistemi Bu Sene Başlıyor

Katlamalı Harç Sistemi Bu Sene Başlıyor

Katlamalı Harç Sistemi Bu Sene Başlıyor

u_katlamali-harc-sistemi-bu-sene-basliyorK tarafından 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılında hayata geçirilen ancak Kazanılmış Haklar sebebiyle öğrencilerin yoğun tepkisi sonucu ertelenen Katlamalı Harç Sistemi 2014/2015 Eğitim ve Öğretim yılında hayata geçmiş durumda

Bu sebeple de DÖNEM ARASINDA I. Öğretimler ve II. Öğretimlerden EK ÖDEME alınması söz konusu olacak.

 

Sistem nasıl işleyecek, Kim ne kadar ödeme yapacak maddeler halinde yazmaya çalıştık.

Konu hakkında aklınıza takılanları YORUM kısmından sorabilirsiniz.

 

Katlamalı Harç Nedir?

 

4 Yıllık bölümlerde ilk 4 yıl içerisinde bir dersi 3. Veya daha fazla almanız durumunda veya MYO’larda 2. Seneden sonra Fakültelerde ise 4. Seneden sonra her alınan dersten alınacak EK DERS ÜCRETİNE Katlamalı Harç adını veriyoruz.

Örnek olarak 1. Sınıftaki bir dersten 2 sene kaldınız ve 3. Sınıfta bu dersi 3. Kez almak durumunda kaldınız. Bu durumda bu ders için Katlamalı Ek Harç Ödemesi yapmanız gerek. 3. Kezde geçemediniz ve 4. Sene tekrar aldınız. Bu sefer Katlama Katsayısı artarak Ek Ödeme alınacak.

Aynı sistemde 4. Senede okul bitmedi ve 5. Seneye 4 ders kaldı. Bu durumda da bu 4 ders için Katlama Sistemi devreye girecek ve ek ödeme alınacak.

 

Ödeme Oranları ve Katlamalı Sistem Nasıl Olacak?

 

Bu konuda RESMİ RAKAMLAR açıklanmadı. Ancak katsayının çok fazla can yakacağını belirtmemiz gerekiyor.

İlk tarih olarak 2012/2013 Eğitim ve Öğretim Yılı baz alınacaktır. Ondan önce hangi dersi kaç kez aldığınız önemli değildir.

Yayınlanan genelgede belirtilen oranlar şu şekilde

 

Normal Öğrenim Süresi İçinde

  1. Kez Alınıyorsa
 Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %50 fazlası,
  1. Kez Alınıyorsa
 Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
  1. veya Daha Fazla Alınıyorsa
 Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300  fazlası,

 

Okul Uzadı İse

  1. Kez Alımda
Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
  1. Kez Alımda
 Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %200 fazlası,
  1. Kez Alımda
 Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,
  1. Ve Daha Fazla Alımda
Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %400 fazlası,

 

Kimler Ek Ödeme Yapacak?

 

Bu konuda Sakarya Üniversitesi tarafından bir EK ÖDEME LİSTESİ çıkarılacak ve DUYURUSU yapılacak.

Maddeler

MADDE 95- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir:

“GEÇİCİ MADDE 60- Bir derse ikiden fazla kayıt yaptırılması, ilave ders alınması veya 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması hallerinde, 46 ncı maddenin (ç), (d), (e) ve (f) fıkraları uyarınca her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinin artırımlı olarak uygulanmasını öngören hükümler, 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Söz konusu eğitim-öğretim yılına kadar durumu anılan fıkraların kapsamına giren öğrencilerden, ders tekrarı olup olmadığı ve öğrenimin süresi içinde tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın, ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerden alınacak tutarda öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti alınır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 2011-2012 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerden alınmış öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretlerinin artırımlı kısmı, talep edilip edilmediğine bakılmaksızın ilgililere red ve iadeler gelir kaleminden iade edilir.”

 

Madde 46 – (Değişik: 13/2/2011-6111/172 md.)

  1. Yükseköğretim kurumlarında, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri, yükseköğretim programlarının özellikleri göz önüne alınarak Yükseköğretim Kurulunca hesaplanır. Öğrencilerden her bir dönem için birinci öğretimde öğrenci katkı payı, ikinci öğretim ve uzaktan öğretimde ise öğrenim ücreti alınır. Yabancı uyruklu öğrencilerden, birinci veya ikinci öğretim ayırımı yapılmaksızın, her bir dönem için öğrenim ücreti alınır. Devlet tarafından karşılanacak kısım ile birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim öğrencileri tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Cari hizmet maliyetinin öğrenciler tarafından karşılanacak kısmı dışında kalan miktarı, Devlet tarafından karşılanır. Devletçe karşılanan kısım cari hizmet maliyetinin yarısından az olamaz.
  2. Birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim için Yükseköğretim Kurulu tarafından hesaplanan cari hizmet maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanacak kısmı, öğrenciler tarafından karşılanacak katkı payları ve öğrenim ücretleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, her yıl haziran ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir. Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinden muaf tutulacaklar ile yabancı uyruklu öğrencilerden alınacak asgari öğrenim ücretlerinin tutarı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir.
  3. Bu maddenin (ç), (d) ve (e) fıkralarında belirtilen durumlarda her bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının ilgili dönem için belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti ile çarpılarak, ilgili yükseköğretim kurumunca dönem başlarında hesaplanır.

ç. 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası, dördüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde yüz, beşinci veya daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüz fazlası ile hesaplanır.

  1. 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması halinde, her bir ilave ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için bu maddenin (c) fıkrasına göre belirlenecek olan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde iki yüzü, üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde yüzde üç yüzü, dördüncü ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde dört yüzü olarak hesaplanır.

–––––––––––––––––

(1) Bu madde başlığı “Cari Hizmet Maliyeti” iken, 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 172 nci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir. 5370-4

  1. 44 üncü maddenin (c) fıkrasında belirlenen süreler içerisinde yandal veya çift anadal öğreniminin tamamlanamaması nedeniyle ilave ders alınması halinde, her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde yüzü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde yüzde ikiyüzü, üç ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise yüzde üçyüzü olarak hesaplanır.
  2. Lisansüstü öğrenimin, 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde tamamlanamaması halinde, tez aşamasında ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti, lisansüstü öğrenim için belirlenen dönemlik katkı payı veya öğrenim ücretine (d) fıkrasındaki oranlar uygulanarak hesaplanır.

Yayınlama: 12.11.2014
Düzenleme: 14.11.2014 21:52
839
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.