Kara, Sivri derken birde Akdeniz ve Sirke Sineğimiz Oldu..

Kara, Sivri derken birde Akdeniz ve Sirke Sineğimiz Oldu..

Kara, Sivri derken birde Akdeniz meyve ile Sirke Sineğimiz Oldu..

Çiftçilere Akdeniz Meyve Sineği ve Sirke Sineği Eğitimi Verildi.

Genelde Akdeniz bölgesinde görülen ve son zamanlarda Geyve’de de üreticilerin kabusu olan ve meyvelere büyük zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ve Sirke Sineği hakkında çiftçilere eğitim verildi.

Geyve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri çiftçinin sorunları ve zirai eğitimi ile ilgili başarılı eğitim çalışmalarını sürdürüyor.Sahada üreticiler ile birlikte olmaya çalışan ekipler, bir yandan da eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

Teknik Personel

Bu kapsamda İl ve İlçe tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince Umurbey, Sekiharman, Bozören, Bayat, Dpğantepe, Safıbey mahallerinde son yıllarda üreticinin kabusu olan Akdeniz sineği ve Sirke Sineği zararlısına karşı yapılması gerekenler ve alınması gereken tedbirler anlatıldı.Gerçekleştirilen eğitime İl Tarım Müdürlüğünden Ziraat Mühendisleri Mehmet Alan, İsmail Baş, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden ziraat mühendisleri ile mahalle muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

2 yıldır görülüyor

Sirke Sineği 2 yıldır Geyve’de görülmeye başlandı. Bu yıl Kiraz, vişne şeftali, çilek, trabzon hurması, üzümlerde görüldü.Evrimini yerde kalan hasat artıkları meyvelerde geçiriyor ve havalar ısınmaya başlamasıyla nisan ayından itibaren uçmaya başlıyor.Sirke Sineğinin meyvelere bıraktığı larvalar, meyvede yüzde 100’lük bir hasar yapıyor. Bu nedenle çürüyen meyveler bahçelerden derhal uzaklaştırılmalıdır.

Sirke Sineği tuzağı

Sirke Sineği için özellikle 5 da lık bahçede en az 2 sirke tuzağı asmanın kimyasal mücadeledeki başarıyı arttırıp ve popülasyonu azaltacaktır.

Üreticiler Uyarıldı

Akdeniz sineği ve Sirke Sineği ile ilgili en önemli mücadele de kültürel mücadele olduğunun üzerinde duruldu. Kültürel mücadelede bu sineklerindöllenme ve yumurta bırakacakları zaman belirlenip kesinlikle meyve tuzakları kurulması gerekiyor. Ayrıca çiftçiler uyarılarak kesinlikle dökülen meyveleri çöpe veya başka yere atmamaları ifade edildi.Bir metreye yakın çukurla açılarak meyveleri oraya atsınlar ve üzerini hava almayacak şekilde kapatsınlar. Larvaların mutlaka havasız kalıp ölmesi gerekiyor. Yoksa gelecek yıl bu sinekler daha çok çoğalabiliyor. Kışımızın ılıman geçmeside bu sineklerin oluşumunu kolaylaştırıyor.

Erdinç TUNA-Geyvemedya.com

Yayınlama: 04.04.2019
Düzenleme: 07.04.2019 19:44
1.091
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.