Kabir Nedir ? Kabir Ziyareti Adabı

Aziz kardeşlerim hayırlı cumalar

İnsanoğlu iki kısımdan ibaret yaratılmıştır. Yaratılmışların en şerefli olarak yaratılan insan rabbimizin kuludur. Rabbim kuranında “ben insanları ancak kulluk, ibadet yapmaları için yarattım.” buyuruyor. Kullukla insanlık Kemal’e olgunluğa erer. İnsanı olgunlaştıran rabb’inin rızasını kavuşturan ibadetler bize öldükten sonra lazım olacaktır. İnsan iki kısımdan meydana gelir.

1) et ve kemikten ibaret olan ceset kısmı

2) Can dediğimiz ruh kısmı

Peygamber efendimiz SAV” muhakkak ki Allah cc sizin dış görünüşünüze malınıza bakmaz. Muhakkak Allah cc sizin amelinize ve kalbinize bakar “buyuruyor. Demek ki et ve kemik kısmı Allah’ın CC görünüşünde değildir. Bize düşen ruhumuzu güzelleştirecek olan ibadetlere devam etmektir. Ölümlü olan insanın ölümü et ve kemiğe gelir. Ruh ölmez. Ölmemek üzere rabbine hesaba gider. İnsanın yaratılışı Toprak olduğu için et ve kemik toprağa gider ve çürür yok olur. Toprak her şeyi örter kokmayı önler ve insanın da et ve kemiği toprağa girer kaybolur gider. Dikkat ediniz et ve kemik hesap vermez, hesabı ruh verir. Biz cenaze haberi duyduğumuz zaman ne deriz

“galu Inna lillâhi ve inna ileyhi raciun” yani “biz Allah cc içiniz ve ona döndürüleceğiz.” işte bu döndürülen ruhtur. Mezarlar ölenin et ve kemiğinin görüldüğü yerler olduğu için sevgili Peygamberimiz SAV” mezarları ziyaret edin oralar size ölümü hatırlatır.” cennet cehennem hesap azap her şey ahirette, mahşerde, Arasat’ta, mahkeme-i Kübra da. Sevaplar günahlar tartılacak, günahı çok gelen cehenneme, sevabı çok gelen cennete gidecek. Bunun öncesinde yani kabir dediğimiz Toprak altındaki 2 metrekarelik yerde azap ve mükâfat görülmez. Siz hiç mahkeme görmeden hakimin kişi hakkında ceza verdiğini gördünüz mü o halde önce hesap, sonra son karar verilir. Kabirleri ziyaret sadece ölümü hatırlamaya yarar. Eğer ki kabir ziyareti yapanların yaşantılarına iyilikler getiriyorsa, bu ziyaret onların Kazancı olur. peygamber efendimiz SAV “öldükten sonra imandan sonra size sorulacak ilk sual NAMAZdır.” buyuruyor. sen kabri ziyaret ettiğinde namazsızsan ve bu ziyaret sana ölümü hatırlatıp namaza başlatıyorsa bu ziyaret anlamlıdır. yoksa sadece gidip gelmek ise bunun bir anlamı yoktur. Beşiktaş’ta kabri bulunan şeyh Yahya efendi kabir ziyareti adabı hakkında şu hususlara dikkat çekiyor. 1) önce evinde bir abdest al mezarlığa doğru yola çık dünyayı değil ölümü ahirete düşünerek üzüntülü bir Eda içinde yoluna devam et.

2) bayanlar tesettürlü olarak gitsin. kabir ziyaretini yapan kadın gerçek manada ölümü ve ölüm ötesi hesabı düşünerek ziyareti yapıyorsa, mezarı ziyarete örtülü olduğu halde ziyaret bitince örtüyü çıkarıp açılıyorsa bu ziyaretten ona hiçbir şey yoktur. tesettür Allah’ın emri. mezar ziyareti için örtünen demek ki Allah için değil iş olsun diye örtünüyor demektir. Dünyada yaşayan hiçbir varlık kendine faydası olmayan bir şeyi yapmaz. kendimizi aldatmayalım. 3)mezarlığa girince şöyle demeli “ey bizden önce gidenler biz de sizi takip ederek gelmek üzereyiz. Allah cc sizi de bizi de mağfiret etsin “

4) sonra yakınlarının kabir başına otur. biliyorsan kuran oku bilmiyorsan üç İhlas bir Fatiha oku. geçmişlerine hediye et.

Mehmet Akif merhumun güzel bir sözü vardır ” inmemiştir hele Kur’an ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için. ne demek istiyor. kuran dirilere inmiştir ölülere değil. yani yaşarken üç şeyi Kazan ve yanında götür. yoksa başka bir şeye güvenme. üç şey şunlardır. 1) iman 2) amel 3) Kur’an. bu üçünü birbirinden ayırma. iman var amel yoksa, amel ve iman yoksa, iman var amel var, Kur’ani yaşantı Kur’an ahlakı yoksa hiçbir işe yaramaz. bakın kardeşlerim sen ölünce kalabalık insanlar, başta en yakınların olmak üzere mezarlığa gelirler. Bir saat sonra herkes seni yalnız bırakıp gider. senin yanında üç şey kalır; iman, amel, Kur’an. aman ha bunları almadan ölmeyelim. sen yaşarken kuran’a dargın gibi yaşadınsa, okumadınsa, onunla amel etmedin ise onu hayatına getirmedinse, bütün dünya insanları bir araya gelse sana kuran okusalar ne faydası var. hiçbir faydası yok. kabirlere mezar taşlarına veli zat diye bilinenlerin mezar demirlerine el yüz sürmek, sesli ağlamak oralardan Toprak almak dinen caiz değildir. hatta oralarda yatan kişilerden bir şey istemek şirktir. kabir ziyaretleri esnasında mezarlar çiğnenmez. büyük sahabi Abdullah ibni mes’ûd radıyallahu anh ” bir kabri çiğnemektense ateşe basmayı tercih ederim.” demiştir. ruhumuzu amel iman ve kuranla nurlaştıralım. İnşallah cennete girelim  Peygamberimize sav. komşu olalım. rabb’imizin cemalini görelim.

selam ve dua ile

Yayınlama: 22.12.2018
Düzenleme: 22.12.2018 09:26
1.883
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.