Her İlçeye Hastane Olmalı mı ?

HER İLÇEYE HASTANE OLMALI MI?

güven hasbaşKıskançlık her tarafımızı sarmış durumda.

İlçeler ilçeleri, mahalleler mahalleleri kıskanıyor.

Nereden çıktı şimdi bu durum. Durup dururken bu konuya girmedim. Pamukova Belediye Başkanı Cevat keser, prefabrik hastane istemiyoruz diye çıkış yaptı.

Yarın oy istemek için kapısına gittiğinde vatandaş ne verdin ki ne istiyorsun demesin diye hastaneyi diline doluyor.

Dolayısıyla Başkan Keser, Geyve’de yapılmakta olan hastaneye atıfta bulunarak kendi ilçesinde de yeni ve modern bir hastane istiyor.

İsteme şekline şaşırdım.

Siyasetçi olması sebebiyle kendi ilçesiyle, Geyve’yi kıyaslayıp bir yerlere gönderme yapıyor.

Bu açıklamanın bir adım ilerisi “10 bin kişi ile Ankara’ya akarız” gibi cümlelerle aba altında sopa göstermeye kadar gidecektir.

Peki, Başkan Keser verilerle hastane istese ne olur?

Mesela çıkıp dese ki; Pamukova’da 5 uzman hekim çalışsa günde ortalama 600 hasta muayene eder. İlçemiz bölgenin merkezi. Şu şu ilçelerden de bize hasta gelir. Merkezi konumumuz itibariyle hastane şart”

Teknik verilerle hastane istemeye kalksa Başkan Keser olmayacak. Çünkü ilçesinde hastane olsa uzman hekim, poliklinik sayısı standartların altında kalacak. Bu seferde ilçesine uzman gelmediği için ağlanacak.

Devletin kaynakları doğru kullanılmalı. Kaynaklar siyasete kurban edilmemeli. Bin yataklı hastane isteyen Sakarya’nın yerel yöneticileri de büyük düşünmeli. Her ilçede göçebe çadırı büyüklüğünde hastane yapmaktansa merkezde büyük bir hastane yapmak daha işlevsel ve verimli olacaktır.

Bu satırları okurken Cevat Keser ve Pamukovalılar bana kızacak. Birileri kızacak diye doğru bildiğimi söylemekten vazgeçemem. Devletin imkânlarının daha verimli kullanılması için ilçelere göçebe çadırı büyüklüğünde hastane yapılmaması lazım.  

Mesele sadece Pamukova meselesi değil ki. Kocaali’de, Taraklı’da da ilçe hastanesi olması mantıklı değil.  

Nam olsun diye yapılan işlerin sonu ortada. Uzman hekimi olmayan hastaneler için Yenikent’ten, SEAH’tan günübirlik doktorlar ilçelere gönderiliyor.

Her ilçede 7/24 hizmet veren sağlık kuruluşları olmalı. İlk müdahalenin ardından Pamukova ve Taraklı’da ki hasta Geyve’ye Kocaali’de ki Karasu’ya yönlendirilmeli.

Konuyu çok fazla uzatmaya gerek yok. Siyasetin yerel aktörleri, komşu da şu var dur bende aynını yapayım yerine, kendi bölgelerinin ayrıcalıklarını ortaya çıkarsalar daha iyi olacak. “Onun hastanesi var bende isterim” “Falanca ilçede üniversite yurdu var bana da yapın” dönemi bitsin artık. Falanca, filanca kıyaslaması veya kıskançlığına değil kendi değerleriyle ilçesini büyüten isimlere başarılı deniliyor. Bilmem anlatabildim mi?

guven-hasbas-her-ilceye-hastane-olmalimi-

Yayınlama: 05.02.2016
Düzenleme: 05.02.2016 22:00
825
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.