Gül Gönüllü İnsanlar

1958 Balıkesir/ Susurluk doğumlu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Susurluk’ta okudu. 1980 yılında Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünden mezun oldu. 1982 yılında İstanbul’da Türkçe öğretmenliğine başladı. 1989 yılından bu yana ilçemizde Türkçe öğretmenliği yapmaktadır.Şiir ve edebiyatla yakınlığı lise yıllarına dayanan Açılan, 2004 yılında Sakarya’nın il oluşunun 50. Yılı dolayısıyla açılan şiir yarışmasında “CAN GEYVE” şiiri ile halk dalı birincisi oldu. Şiir ve düz yazıları çeşitli dergilerde ve edebiyat sitelerinde yayınlanan Açılan, yurt içirde düzenlenen yarışmalarda da çeşitli dereceler almıştır.İlk şiir kitabı “ÖZLEDİM SENİ” 2006’da, 2. Şiir kitabı ŞİMDİ HAZANDIR MEVSİM” 2007’DE, 3. Kitabı “ AZAD EYLE SEVDAMI” 2010’da yayınlanan Açılan, 4. Şiir kitabı “SAATLERİ SANA KURDUM” ile şiir dostlarıyla buluşma hazırlığındadır.

    GÜL GÖNÜLLÜ İNSANLAR

    8GWIDur0cRIQphX748QL1mlQQnk

    Bize ne oldu böyle bilemiyorum. Bir bencillik, bir neme lazımcılık sarmış etrafımızı, bir benlik kaplamış içimizi ne yazık ki. Tok, açın halinden anlamıyor, komşunun komşudan haberi yok. Yan yana iki kapının birinden cenaze çıkarken diğerinde düğün yapılabiliyor. Biz böyle değildik, inanın değildik. Neler kaybettik böyle, bu kadar kısa zaman içinde.

    Eskilere bakıyorum. Hiç tanımadığı insanlara kapısını açan, “ Tanrı Misafiri “ deyip baş tacı eden, çağrılmadan koşup giden, istenmeden veren insanlar daha dün denecek kadar yakındaydı. Niye böyle olduk biz?

    Çocukluk yıllarım. Çarşı içinde çalışan esnaflar. Hepsi kardeş gibi. Dargınlığın, küskünlüğün adı yok. Kıskançlık aklın ucundan bile geçmiyor. Bütün ustaların ya çocukları, ya çırakları var. Bir usta bir diğer ustanın oğlundan, çırağından bir iş isteyebiliyor ve itiraz bile edilmiyor.

    Dükkanların içinde pat pat pat değnek seslerinin hiç eksik olmadığı bir dükkan. Yorgancı Sinan Abinin  dükkanı. Oğulları Halil, Ahmet ve İbrahim ile bütün gün saten yüzlü yorganlar, kaba döşekler hazırlıyor. O kadar güzel yorganlar yapıyor, üzerine öyle motifler, hayvan figürleri işliyor ki , işlediği o tavus kuşlarının kalkıp yürüyüvereceğini sanıyorsunuz. Aylak kaldığımızda açık duran alçak dükkan penceresinin önüne sıralanıp onların çalışmalarını seyrediyoruz. İğneler ellerinde hiç durmadan çalışıyor, önceden çizdiği kumaş tebeşirinin üzerinden gidip gelerek yorganın üzerine motifler işliyor. Hiç kızmıyor Sinan Ağabey. Çok gürültü edip kafasını şişirdiğimizde bile “ Çocuklar, babalarınız aramasın, gidin bir dolaşın, sonra yine gelirsiniz” diye kırmadan gönderiyor bizi.

    Ramazan günleri bir başka şefkat dolardı Sinan Ağabey. Ve haftada en az bir kere, o zaman sebebini anlayamadığım, sırrını çözemediğim olay gerçekleşirdi. Sırrını çözecek yaşlara geldiğimde onların göğüslerinde yürek değil, gül özlü gönüller taşıdığını anladım gururla. Akşam üstleri, ezana az kala beni çağırır ve “ Git, babana Sinan Amcam bir yere gönderiyor, merak etme de “ derdi. Haber verip gelince önce bir yirmi beş kuruş verir, “ Bu senin” derdi. Sonra da içinde yumurtalı veya içli pidelerin bulunduğu bir sepet verir : “ Bunu al, yolun kıyısından ve koşmadan hapishaneye götür, gardiyanlara ver. Boşaltsınlar, geriye getir. Kimden diye sorarlarsa, adını bilmediğim bir adam gönderdi dersin.” derdi. Cezaevi ilçenin hemen kıyısındaydı ve o zamanlar mahkumlar “ Kader kurbanı” dediğimiz siyasi ve ideolojik cezaları olmayan kişilerdi genelde. Alır sepeti götürürdüm. Gardiyan sepeti alır, boşaltır ve          “ Allah Kabul etsin, Allah Razı Olsun” diyerek geriye verirdi. Hiç sormazdı kimin gönderdiğini. Ben ise hep merak ederdim Sinan Ağabeyin kimliğini saklamasının sebebini. Belki şimdi bile yattığı yerden kaşlarını çatıyordur bana bunları anlattığım için.

    Onların nasıl gül gönüllü insanlar olduğunu büyüyünce anladım. Şimdi  bir garibe verdiği bir dilim ekmeği, bir ayakkabıyı davul zurna ile , kameralar ile ilan edenleri gördükçe utanıyor, onların  büyüklüğü karşısındaki acizliğimizi anlıyor ve o insanların hatıralarından özür diliyorum.

    Yüce Mevlâ onların yüreklerindeki gül kokularından bizlere de nasip etsin.  

    Yayınlama: 03.08.2013
    Düzenleme: 04.08.2013 01:49
    726
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.