Gıda mühendislerinden meyve suyu uyarısı

Gıda mühendislerinden meyve suyu uyarısı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, “meyve aromalı, meyve tadında, meyveli içecek, aromalı içecek” gibi isimlerle piyasaya sürülen ürünlerin meyveyi ya hiç içermediğini ya da çok az içerdiğini savunarak, “Bu ürün gruplarını tüketecek tüketiciler, meşrubat benzeri bir ürün içmiş olacaklardır” dedi.

Ataman, 30 Mayıs Dünya Meyve Suyu Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gerek meyve gerekse meyve suyu bakımından çeşitliliği fazla, şanslı bir ülke olduğunu söyledi.

Birçok konuda olduğu gibi meyve suyu hakkında da vatandaşların kafasının çokça karıştırıldığını anlatan Ataman, meyve sularının, zararlı ürünlermiş gibi gösterilmeye çalışıldığını iddia etti.

Gıdaların insan yaşamındaki vazgeçilmezliği ve tüketicinin sağlık konusundaki hassasiyeti bir araya geldiğinde sansasyon için müthiş bir potansiyel ortaya çıktığına dikkati çeken Ataman, “Birkaç kişi, basın yayın kanallarında sürekli en temel gıdaları zehirmiş gibi sunmaya ve tüketicilerin risk algısını yanlış noktalara yöneltmeye başlıyor. Oysa bu ürünlere ‘kimyasal ürünler’ demenin bilimle bağdaşır bir yanı yoktur” ifadesini kullandı.

Tüketicilerin, gıdalar konusunda doğru bilgiler verebilecek kişilerin, bunların üretimi ve teknolojisiyle ilgili meslek mensupları veya uzmanlar olması gerektiğini bilmesinin önemine değinen Ataman, bunun, bilinçli tüketici olmanın bir gereği olduğunu belirtti.

Ataman, meyvelerin günlük yaşamda mutlaka ancak ölçülü tüketilmesi gereken gıda ürünleri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Dalından koptuğu haliyle de olsa ölçülü tüketmek çok önemli. Aşırı tüketimi, obezite ile kolaylıkla ilişkilendirilebilecek bir ürün grubudur ancak diğer yandan, sağlıklı hali korumada sadece içerdikleri vitamin ve mineraller nedeniyle değil, bileşimlerindeki antioksidanlarla da vazgeçilmezdirler. Dalından koparıldığı haliyle meyve, son derece faydalı bir gıdadır. Kimi zaman meyvenin kendine ulaşmak mümkün olmaz ya da meyveyi içecek olarak tüketmeyi tercih edebiliriz. Bu durumda meyveye en yakın ürünler, meyve sularıdır. Meyve suları yüzde 100 meyveden elde edilir. Uygulanan ısıl işlem gereği, orijinal meyveye göre kimi besin öğelerinde kabul edilebilir bir miktarda kayıp söz konusu olur.”

“Koruyucu katkı ve renklendirici yasak”

Meyve nektarlarının ise genelde, özelliği nedeniyle saf suyu tüketilemeyen meyvelerden üretildiğini bildiren Ataman, meyve nektarlarının içinde ne kadar meyve olması gerektiğinin mevzuatla belirlendiğini, meyvenin özelliklerine bağlı olarak bu oranın yüzde 25-50 olduğunu anlattı.

Ataman, meyve suyu veya nektarlarına şeker katılabileceğini ve bunun miktarı da dahil olmak üzere etikette açıkça belirtme zorunluluğu bulunduğunu söyleyerek, meyve suyu ve nektarlarına koruyucu katkı ve renklendirici katılmasının yasak olduğunu söyledi.

Tüketicilerin, gönül rahatlığıyla meyve suyu ve nektarı tüketmesini isteyen Ataman, şunları kaydetti:

“Burada seçimi etkileyecek olan sadece tüketicinin ürün tercihi olacaktır. Her meyve suyu ürünü, gerçek meyve suyu değildir. ‘Meyve aromalı, meyve tadında, meyveli içecek, aromalı içecek’ gibi çok çeşitli adlarla üretilen ürünlerin meyveyi ya hiç içermedikleri ya da çok çok az içerdikleri bilinmelidir. Bu ürün gruplarını tüketecek tüketiciler, meşrubat benzeri bir ürün içmiş olacaklardır. Tercihleri bu yönde ise şüphesiz meşrubatlar da tüketilecektir. Önemli olan, meyve suyu olduğu düşünülerek başka bir ürün tüketilmesinin, yani tüketicinin yanıltılmasının önlenmesidir.”

Petek Ataman, etiket bilgilerinin dikkatle okunmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, kayıt dışı ürünlerden, özellikle de açıkta satılan toz içeceklerden uzak durulmasını önerdi.

Yayınlama: 31.05.2013
Düzenleme: 31.05.2013 11:22
448
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.