Erdoğan: Geri adım atmamız mümkün değil

Erdoğan: Geri adım atmamız mümkün değil

Erdoğan: Geri adım atmamız mümkün değil
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atv-A Haber ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan özellikle dershaneler konusunda son sözünü söyledi. Erdoğan, “Dershaneler dönüşecek, geri adım atmamız gibi bir şey yok” dedi.

basbakan_canli_yayinda_sorulari_yanitliyor13849714820_h1097277
Başbakan Erdoğan, Murat Akgün moderatörlüğünde gazeteciler Mehmet Barlas, Sevilay Yükselir, Mustafa Karaalioğlu, İbrahim Karagül, Nihal Bengisu Karaca’nın sorularını yanıtladı.
basbakan_canli_yayinda_sorulari_yanitliyor13849778270_h1097283İşte Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları…
DERSHANELER KONUSU
Başbakan Erdoğan dershanelerle ilgili, “Eğitimde dönüşümün kararını çoktan aldık. Geri dönmemiz diye bişey burada asla sözkonusu değil… Gelinen noktada dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil. Meclis’ten bu yasayı geçireceğiz. Ben bu akşamdan sonra bu konuyla ilgili bir daha konuşmam. İlgili arkadaşlarım konuşur” diye konuştu.
Erdoğan şunları söyledi:
“Biz birçok sorunu birlikte hallettiğimiz kardeşlerimizle ayrılığa düşmeyiz. Burada fitne odakları var. Biz bu fitne odaklarını fırsat vermemeliyiz. Siyasi iktidar 8 yıldır dershaneler konusunu söylüyor. Bu yeni birşey değil. Okulsa okul kuralım. Bizim bu konudaki attığımız adım bugünün adımı değil. Biz dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bunun kararını biz çoktan verdik. Kardeşlerimiz bize taleplerle gelecekse bu talepler ancak bu çerçevenin içinde ele alınır. Bu taslak meclise gelecek ve bu biz taslağı meclisten geçireceğiz. Bu yasayı geçirdikten sonra da inşallah ülkemizde uygulama alanlarını bulacağız. Niyetimiz samimi. Kimseyi kırıp dökmek değil. Önünüz tıkanmıyor. Siz şekil vermek istiyorsunuz. Biz size imkanlar sağlıyoruz. Kolaycılğa kaçmayalım.”
GERİ DÖNMEMİZ SÖZKONUSU DEĞİL
“Eğitimde biliyorsunuz bir reform yaptık, 4+4+4. Bunu niye yaptık? Hiçbir iktidar 12 yıl zorunlu eğitime imza atamadı ve biz bu adımı attık. İstiyoruz ki kaliteyi arttıralım. Bu nedenle o iddiaları ortaya atanlara diyoruz ki madem bu işi iyi yaptığınızı söylüyorsunuz gelin. 10 yılda 400 bin öğretmeni Milli Eğitim’e kazandırdık. Bütçemizi dikkatli bir şekilde değerlendireceğiz, kullanacağız. Şubat ayında 10 bin öğretmen atamayı öngörüyoruz. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde öğretmen açığımızı sıfırlamış olacağız. Bu arkadaşlar okul istemiyorlarsa bir alternatif daha söyledik, açık lise. Burada bu art niyetler olduğu sürece bu tartışma bitmez. Biz milletin aleyhine olacak bir şeye fırsat vermek istemiyoruz. Bizim geri dönmemiz söz konusu değil.
CEMAATLE KARŞI KARŞIYA GELMEK ÇİRKİNDİR
“Eğitimde fırsat eşitliği olayını üniversiteye girişte de sağlamış ve okul müfredatlarına bağlı bir sınavı sağlamış olacağız. Bu mesele bizim için bir memleket meselesidir, bir eğitim meselesidir. Partimizin ve hükümetimizin programlarında yer alan bir meseledir. Yeni açıklanmış şeyler değil bu. Cemaat deniliyor, Cemaat’le Hizmet’le karşı karşıya gelmek gibi bir şey de çok çirkindir. Biz Cemaat mensubu kardeşlerimizin ellerindeki medya organlarıyla bize saldırmalarını, hatta gerçeğe aykırı şekilde saldırmalarını yadırgıyoruz. Bu niye bir cemaate yönelik olsun.
SÜRDÜRDÜKLERİ PROPAGANDAYI BİTİRMELERİ LAZIM
Cemaat mensubu olan kardeşlerim lütfen burayı tekrar hatırlasınlar biz ne dedik öğrencileri özel okullarda okutalım, parayı devlet versin. Danıştay ne yaptı, bunu reddetti. O zaman Ak Parti iktidarı Cemaat’e kaynak sağlamak için bu yasayı düzenledi dediler. Cemaat mensubu kardeşlerim bu olayda yediğimiz darbeyi, tokadı unutuyorlar mı? Biz şimdi niçin Cemaat’i karşımıza alalım. Siz niye eğitimi belli vakıflara, derneklere teslim ediyorsunuz diye bize hesap sorarlar. Çünkü biz belli bir grubun değil tüm milletin iktidarıyız. Kendilerinin de bizi anlayışla beklemeleri lazım, sürdürdükleri propagandayı bitirmeleri lazım ve bizden bir geri dönüş bekliyorlarsa bunun olmayacağını bilmeleri lazım.”
Bizim ayrılığa değil birleştirmeye gayret etmemiz lazım ama bu gayretimiz karşılığını bulur. Bu ülkeye yazık olur, bu gençliğe yazık olur. 800 bin öğretmenin emeğini yok saymak bu öğretmenlere ayıp olur. Altını çizerek tekrar ediyorum, ücretsiz bütün etüt merkezleri serbesttir. Okuma salonları zaten ücretsiz.”
CEMAAT’İN DERSHANE PAYI
-Cemaatin dershanelerdeki payı yüzde 25’tir. Ama ses yüksek ve farklı çıkıyor. Burada yakışı kalmayan ifadeler kullanılıyor.
DİLİMİZ GÖNÜL DİLİ
-Onların kullandığı dil gönül dili değil. Biz gönül dilimizi sürdüreceğiz. Karşı taraftan da gönül dilini kullanmasını istiyorum. Biz iş yapma durumundayız. Bizim niyetimiz hayırlı, kavgada olmayız. Biz dönüşüme katkı sunmak istiyoruz. Çocuğu ilkokuldan mı yoksa, ortaokuldan mı alacaksın al yetiştir. Bu ülkeye hizmet sun.
ERDOĞAN’IN DİĞER KONULARDAKİ KONUŞMALARI;
ŞİVAN PERVER’İN TÜRKİYE’YE GELİŞİ
-Barış havasında olan bu görüşme ile çözüm sürecine katkı sunuyoruz. Böyle bir şeyin yerine gelmesi cesaret işiydi. Biz bunu halledeceğimizi söylemişti. Şivan Perver’in 38 yıl sonra Türkiye’ye gelmesi üzerinde oturulması düşünülmesi gereken birşeydir. Eğer vatandaşlık konusunda birşey yapılacaksa bir herşeye hazırız dedik. Şivan bize cevap verecek. Kendisiyle bir takım programlar yapacağız.
KÜRDİSTAN KELİMESİNİN KULLANILMASI
-Kürdistan söyleminden rahatsızlık duyulması hakikaten manidar. Bunlar bizim tarihimizi bilmiyorlar. Çok yakın süreçle alakalı birşey söyleyeceğim. Dünkü grup toplantısında Mustafa Kemal’in söylediği sözlerin fotoğrafını getirdim. Kürdistan Bölgesi şeklinde geçer. Kürdistan Bölgesginde her iki dili de kullanırlar diye geçiyor. Bir kararname var. Çok ilginçtir. Burada Kürdistan geçiyor. Yine Gazi ile ilgili bir durum var. Kurdistan, Lazistan diye bir konuşması var. Güney Doğu Kürdistan, Doğu Karadeniz Lazistan diye geçiyor. Bana bölücü diyorlar. O halde Mustafa Kemal’de mi bölücüydü.
TÜRKİYE KÜRDİSTAN’I
-Bizden asla Türkiye Kürdistanı diye birşey duyamazsınız. Güzel geçen haftadan sonra bu tip söylemler hiç şık değildir.
MUHAFAZAKARLIK SÖYLEMİ
-Muhafazakarlık noktasında Fransızların ve İngilizlerin tanımı ile bizimkisi farklı. Biz kendi kültür ve tarihimizi koruma noktasında muhafazakarlıktan bahsediyoruz. Biz bu yapı içerisinde geleceğimizi olgunlaştırmak istiyoruz. Başbakanlık olarak attığımız adımların yanlış anlaşılması sonrası gerekli yapılacakları atıyoruz. Ahlak hukuk ile iç içedir.
‘CEZAEVLERİ BOŞALACAK’ SÖYLEMİ
-Benim dağlardan inme ve cezaevlerinden inme gibi söylediklerim var. Başından ve sonundan söylediklerim kesilip atılmış. Başı ve sonunu kesince yanlış anlaşılma var. Olayı öyle bir yere getirdiler ki genel af söylemini çıkardılar. Ben asla genel af söylemim olmadı. Ben bir Başbakan olarak katili affetme yetkisini kendimde göremem. Hükümetin de af yetkisini asla affetmem. Böyle birşey olursa ben şehitlere hesabı nasıl vereceğim. Böyle birşeyin olması mümkün değil. Hasta tutuklu KCKlar konusunda benim yapacağım birşey yok. O iş Cumhurbaşkanının bileceği bir konu. Böyle bir ifade kullanmışsa yanlış yapmıştır. Böyle bir şeyi konuşmadık. Bu hüküm onun söyleyeceği bir şey değildir. Yargı kararını vermiştir.
DİYARBAKIR’DAKİ TABLO
-Her zaman bir ifadem var. Siyaset, ticaret ve yaşam bunların hepsi risktir. Bunları göze alamazsasınız hiçbirşey yapamazsınız ve hayatınızın bir anlamı olmaz. Yaptığımız işin bir hukuka aykırılığı mı var? Bu meydanlara binlerce kişi doluyorsa burada bir açlık ve biz bunu doyurmalıyız. Milliyet ne diyor? 90 yaşındaki nine ağlıyor öpüyor. Neden bunlar oluyor. Bütün bunlara bakıldığı zaman ortada bir gerçek var. Anamuhalefet ve muhalefet partisi doğu ve güneydoğu’da hiçbirşey yapamıyor. Tabela partisi olmaktan başka birşey değiller. Gitsinler ki bizde demokrasiyi genişletelim. Biz devamlı dolaşıyoruz. Bu hafta Karadeniz’de olacağız. Ankara’ya mahkum değiliz. Milletimizin bu noktaya bakışı olumlu. Meydanlarda Türkiye bayrakları ve partimizin bayrakları vardı. Anlatılanlar doğru değil. Yeter ki siz yumuşak dille konuşursanız herşey daha da yoluna girer.
HEP BİRLİKTE TÜRKİYE İNŞA EDİYORUZ
-Millet kavramının içinde Kürt, Laz, Gürcü hepsi var. Ben her zaman tek millet diyorum. Bu ifadeyi Diyarbakır’da da kullandım. Biz birlikte bütün bir Türkiye inşa edelim diyoruz. Biz neyin mesajını verdik. Bir, bütün, diri olalım. Hep birlikte Türkiye olalım dedik. Kendi yapamadıkları şeyi AK Parti yaptığı için muhalefet rahatsız oldu. Onların sırtında küfe yok. Bizim sırtımızda küfe var. Daha birçok şeyler olacak.
TÜRKİYE IRAK İLİŞKİLERİ
-Başlayan süreç neler getirir neler götürür gelişmeleri onları belirliyor. Planlarımızı değiştirebiliriz. Bağdat ve Kuzey Irak arasındaki gerginlikte yavaş yavaş bitiyor. Sayın Maliki’nin Türkiye’ye gelme talebini biz memnuniytle karşıladık. Türkiye’nin Irak’a Irak’ın Türkiye’ye ihtiyacı var. Bizim akrabalık bağımız var. Oyunlara gelmememiz lazım. Kuzey Irak gelişti Güney’de durum aynı değil. Irak’ta gün geçmeden bombalı saldırılar düzenleniyor. Ölümler yaşanıyor. Biz ölümler yaşanmasın istiyoruz. Bunun için neler yapılır bunları yapmak istiyoruz. Bu kapsamda İran’ı da işin içine katmak istiyoruz. Suriye için neler yapılar bunları konuşacağız.
ÇÖZÜM SÜRECİ ve DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
-Kritik bir eşik vardı. Biz bu kritik eşiği aştık. Demokratikleşme Paketini açıkladık. Süreç milletimizin de desteğiyle hızlanacaktır. Geri dönüşümüz yok. Geri dönmek gibi bir niyetimiz yok. Biz her zaman durmak yok yola devam diyoruz.
İMRALI GÖRÜŞMELERİ
-İlgili arkadaşlarımız yani MİT bu konuda üzerine düşen görevi her zaman yapıyor. Adalet Bakanımız uygun gördüğü isimlere izin veriyor ve o kişiler ziyaretlerini sürdürüyor. Umarım ki oranında çözüme katkısı olacaktır. Süreç devam ediyor. Ama yarın ne olur onu da şartlar belirler.
İMRALI’YA GAZETECİLER VEYA AKİL İNSANLAR GİDEBİLİR Mİ?
-Şuanda gündemimizde böyle birşey yok. Ama şartlar neyi gerektirir. Zaman neyi gösterir bunu göreceğiz. O her zaman görüşmek istiyor ama şuan gündemde böyle birşey yok.
İŞADAMLARININ BAZI BÖLGELERE YATIRIMI
-İşadamlarımız riskli bölgelerde yatırım yapmaktan kaçınıyor. İşadamlarımız risk istemiyor veya risk yüzdesi çok düşük olacak. Anadolunun çeşitli yerlerinde iş istihdamı yapılması millete özgüven kazandıracak. Olayın maaliyet tarafından girdilerine baktığımız zaman diğer bölgelere göre doğu ve güneydoğu bölgelerine nazaran daha ucuz. Yapılacak yatırımlar bölgede ciddi istihdam yaratacak. Dicle prouesi ile bölgeye turist gelecek. Hakkari’ye havalimanı kazandıracaksın ama her defasında engelleniyor. Müteahhit tehdit ediliyor.
BAŞBAKAN’IN O ÇOCUKLA KONUŞMASI
-Bismil’de bir genç. Otobüsümüzün önüne çıktı. Korumalar falan durduruyordu dedim bırakın gelsin. Geldi genç. ‘Başbakanımız biz barış istiyoruz’ dedi. Meğerse iki abisi hapisteymiş. Kendisi de üç ay sonra askere gidicek. Ben dedim ki ‘Ben buraya niye geldim?’ Biz dün Diyarbakır’da o mitingi niye yaptık. Bunların hepsi çözüm sürecine yönelik. Bu bölge barışına katkıda bulunalım. Bunun için buraya geldik. Tabi birbirimize sarıldık. O beni öptü. Ben onu öptüm ve kucakladım. Hüngür hüngür ağlayarak uzaklaştı. Eşimin elini öptüler. Sen benim anamsın diyor Emine hanıma. Şimdi bu duygular farklı duygular değil bizim duygularımız. Niye bunlar engellenmek isteniyor. Temenni ediyorum bunlara aşacağız.
Kaynak: Haber7.com

Yayınlama: 21.11.2013
Düzenleme: 21.11.2013 11:57
598
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.