Cemaatle Namazın Önemi

CEMAATLE NAMAZIN ÖNEMİ

Aziz kardeşlerim

Dinimiz toplum dinidir. Bir olmanın birleşmenin önemini emreden bir dinin mensuplarıyız. Bir olmanın faydasını, ayrılmanın tehlikesini Rabbimiz Kur’an’ın da şöyle haber veriyor. Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın asla ayrılmayın. Cemaatle namaz bunun en güzel örneğidir. Müslümanların 5 tane büyük şurası (bir araya gelmesi) vardır. Gerçekten ayakta kalmak yıkılmamak düşmana yem olmamak istiyorsak bu 5 tane bir araya gelmeye çok önem vermeliyiz. Bu 5 tane şurayı şimdi maddeler halinde anlatalım.

1- Mahalle şurası: Beş vakit namaz da Müslümanların camide toplanıp namaz kılıp birbirleriyle dertleşmesidir. Günde kılınan Beş vakit namaz için bir araya gelen Müslümanlar saf halinde Omuz Omuza Diz Dize gelip kentleşmesi çok güzeldir. Aynı safta camide bir araya gelenlerin dili Milliyeti, mezhebi, rengi ne olursa olsun hiçbir şey fark etmez. Çünkü cemaatin tek gayesi vardır. O da tek olan Allah’a kulluk etmek.  Tek kitabımız Kur’an’a sarılmak. Tek olan Kabemize kıblemize yüz çevirmektir. Camilerde bir araya gelenler arasında art niyet, menfaat, kavga, gürültü, patırtı olmaz. Peygamber Efendimiz Cemaatle namaz kıldıktan sonra, cemaate hastası olan, borcu olup ödeyemeyen, ihtiyacı olan var mı diye sorardı hastası olanın tedavisi yaptırılır ihtiyacı olduğunun ihtiyacı giderilir borcu olanın borcu ödenirdi. İşte cemaatle namazın güzelliği böyle olur. Bu güzelliğin devam etmesini sağlamak için sevgili Peygamberimizin teşvik eden hadisi şeriflerine kulak verelim. Tek başına kılınan namaz ile cemaat halinde kılınan namaz arasında 27 derece sevap farkı vardır. Diğer bir hadis Bilal’e ezanı okutsam Ebubekiri mihraba geçirsem ben de şöyle dolaşsam mazeretsiz camiye cemaate gelmeyenleri evleri ile beraber yaksam buyuruyor.Ama gözü görmeyen bir adam Peygamber Efendimize şöyle dedi: Ya Resulallah Benim gözlerim görmüyor elimden tutup camiye götürecek kimsem yok ben cemaate gitmekten mesul muyum? Peygamber Efendimiz bakınız Bu gözleri görmeyen sahabeye bakın ne cevap verdi. Gözlerin görmüyor fakat kulakların ezanı duyuyor mu? Evet duyuyor ya resulallah deyince, Efendimiz (sav) bakın ne dedi: Sürünerek geleceksin yine de cemaate dahil olacaksın yoksa mesuliyetten kurtulamazsın.

Aziz kardeşlerim

2- İkinci şura ise bir araya gelmedir. Bu da Cuma namazıdır. Rabbim Kur’an’da Ey iman edenler Cuma namazı için çağrıldığınızda Allah’ın zikrine yani namaza koşun. Alışverişi terk edin buyuruyor. Sizlere bütün mezheplerin ittifakla bildikleri fetvayı yazıyorum. Cuma günü ezan okunduktan sonra Cuma namazının kılınması bitinceye kadar yapılan ticaret haramdır. Ne yapacağız Cuma namazı için,  namaza koşun diyen Rabbimizin emrine uyacağız, camileri dolduracağız kenetleneceğiz.

3- Üçüncü şurada bir araya gelme ise ramazan bayramı namazıdır. Çoluk çocuğumuzu yanımıza alarak oruç mükafatı olan Cennet diplomasını alma namazı, Ramazan bayram namazına gideceğiz.

4- Dödüncü Şura Kurban Bayram namazıdır. İsmail olup Allaha canını seve seve verme İbrahim gibi evladını Hak yolunda kurban etme ve Rabbine kavuşma namazıdır. Camileri dolduracağız.

5- Kabe şurası: Milyonlarca hacının Arafat’ta günahlarından temizlendiği Kabe etrafında kelebekler gibi dönmesi, Medine-i münevverede alemlere rahmet olarak gelen sevgili peygamberimize misafir olup Ravzayı Münevvere’de Mescid-i Nebevi de bir araya gelme cemaat şurasıdır.

Yazımızı bir iki hadisi şerif ve ayeti kerime ile bitirelim.

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; bir vakit namazı camide kılmak 40 yıllık ibadete bedeldir. Bir vaktini Cemaatle kılanın bütün günü ibadetle dolu geçmiş gibidir. Mahşer Yerine bir grup gelecek, yüzlerinin nuru yıldız gibi. Bunlar ezanı duyunca hemen abdest alıp cemaate gidenlerdir. Bir grup daha gelecek yüzlerinin nur ay gibi. Bunlarda abdestini ezandan önce alan ve ezanı duyar duymaz cemaate gidenlerdir. Bir grup daha gelecek yüzlerinin nuru güneş gibi olacak. Bunlar da abdestini alıp ezandan önce camiye gidenlerdir.

Bir ayet-i kerimede ise Rabbimiz şöyle buyuruyor.

Ey iman edenler mallarınız ve evlatlarınız sizi Allah’ı zikre, namaza gitmenize mani olmasın. Kim ki malına mülküne makamına evlatlarının sayısına güvenir de namazı cemaati terk ederse, hüsrana perişanlığı düşenlerdendir.

Aziz kardeşlerim, cemaatten ayrılmayalım birlik ve beraberlik ruhundan ayrılmayalım. Cemaatte rahmet vardır. Ayrılıkta azap vardır. En güzel cemaat ruhu ise camide omuz omuza, gönül gönüle Rabbimizin huzurunda bir araya gelmektir. Camilerin süsü, nuru cemaatle gelir. Şimdi biz camileri çok güzel yapıyoruz. Çinlileri süslemeleri çok iyi de fakat cemaatsiz Cami hiç iyi olmaz. Camileri yapalım fakat onun süsü bizler olalım. Cuma namazında ağzına kadar dolu olan Cami; ikindi, akşam, yatsı, sabah namazlarında cemaatsiz kalıyorsa bu bizi düşündürmesi lazım. O halde camileri cemaatsiz bırakmayalım. Rabbimizin evinin misafiri olmak hedefinden mahrum olmayalım.

Selam ve sevgiyle kalınız.

Yayınlama: 20.08.2019
832
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.