Çalışmadan Emekli Olmanın Yolu..İsteğe Bağlı Sigortalılık

Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ kimdir? Gülsüm Çakmak Güneri 28.03.1990 Geyve doğdu. Geyve Meslek Yüksek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun oldu.Akabinde sırasıyla Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. işletme bölümünden ve Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F. iktisat bölümünden başarı ile mezun oldu.Yüksek Lisans Eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Finans ve İktisat Bölümünde tamamladı. Kasım 2013 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını aldı.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak İş yaşamına devam etmektedir. Ayrıca; mali ve finansal konularda bilirkişilik, yenilenen mevzuat ve finansal yönetim konularında da eğitim hizmeti sunmaktadır.

    ÇALIŞMADAN EMEKLİ OLANIN YOLU /İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK …

    Danışanlarım tarafından en çok maruz kaldığım soru ‘çalışma durumum yok nasıl emekli olabilirim?’

    İşte bu sorunun tam karşılığı; isteğe bağlı sigortalılık..

    İsteğe Bağlı Sigortalılık Nedir? Koşulları Nelerdir?

    Çalışmayan ve emekli veyahut malullük aylığı almayan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Ülkemizde 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihinden sonra yürürlüğe giren sigorta uygulamaları, birçok vatandaşımız tarafından yeterince iyi bilinememektedir. Bu yüzden vatandaşımızı aydınlatmak adına yazımızda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği isteğe bağlı sigortalılık hak ve yükümlülüklerine değinelim. 5510 sayılı Yasanın 50.maddesindeki ifadeye göre “İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan sigortadır.” Bu tanımdan anlaşılacağı üzere kişi kendi primini kendi öder ve emekli olur. Aynı zamanda hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık, 5510 sayılı Kanunun; 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının b bendi (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir.

    İsteğe bağlı sigortalılar prim esas kazanç alt ve üst limiti arasında kendi seçecekleri gelir üzerinden prim ödeyebilirler.Bu durumda 2019 yılı itibariyle isteğe bağlı sigortalının ödeyebileceği en düşük prim tutarı 818,60 TL iken ödenebilecek en yüksek prim tutarı ise 6.104,10 TL’dir.Yüksek prim ödeyen kişiler hem emekli olduklarında hem de malul sayıldıklarında daha yüksek aylık alabilirler.

    İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilmenin Şartları İse;

    İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından; a) 5510 sayılı Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak, b) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak, c) 18 yaşını doldurmuş bulunmak, d) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmuş olmak.

    Bu şartları sağlayan vatandaşlarımız isteğe bağlı sigortalı olarak primini ödeyip emekli olabilecekler. En azından bu yazımızla vatandaşımızın aklında soru işareti kalan yerlere değinmiş olduk.

    Saygılarımla

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

    Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ

    Yayınlama: 07.04.2019
    Düzenleme: 09.04.2019 16:50
    844
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.