Çalışan Anne ve Babaya Müjde…

Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ kimdir? Gülsüm Çakmak Güneri 28.03.1990 Geyve doğdu. Geyve Meslek Yüksek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun oldu.Akabinde sırasıyla Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. işletme bölümünden ve Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F. iktisat bölümünden başarı ile mezun oldu.Yüksek Lisans Eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Finans ve İktisat Bölümünde tamamladı. Kasım 2013 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını aldı.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak İş yaşamına devam etmektedir. Ayrıca; mali ve finansal konularda bilirkişilik, yenilenen mevzuat ve finansal yönetim konularında da eğitim hizmeti sunmaktadır.

    ÇALIŞAN ANNE VE BABAYA MÜJDE!!

    Sevgili okurlarımızı her hafta çalışan vatandaşlarımızın haklarıyla alakalı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Şimdi gelelim değerli annelerimizi ve anne adaylarımızı yakından ilgilendiren konuya; yarım gün çalışma hakkı.. Henüz yeni olduğu ve bilinmediği için bu hak yeteri kadar kullanılmıyor. İşçilerin bu hakkı nasıl kullanabilecekleri, 8 Kasım 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle düzenlendi.

    Çalışan kadınlara hamilelik döneminde doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta analık izni kullanıyor. Ayrıca Kadın çalışanlar (SSK’lı), analık izninin bitiminden itibaren 6 aya kadar tamamen ücretsiz izin de kullanabilir. Bütün bu haklar kadın çalışanlar tarafından biliniyor fakat; yarım gün çalışma hakkı ile alakalı yeterli bilgiye sahip değiller.

    Yarım Gün Çalışma Hakkı

    Yarım gün çalışma hakkının kullanılması halinde işveren yarım aylık ücret öder. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan da brüt asgari ücretin yarısı tutarında (1279 lira) ödeme yapılır. Yarı zamanlı çalışma döneminde yarım maaş hakkından yararlanabilmek için, işçi adına son 3 yılda en az 600 gün prim bildirilmesi gerekiyor. Burada önemli olan konu şu; bu haktan yararlanabilmek için analık hali izninin bitiminden itibaren 30 gün içindeİşkur’a yazılı başvuruda bulunmak şart. Çocuğunu büyütmek isteyen işçi, çocuk okula başlayıncaya kadar ‘kısmi süreli çalışma (yarım gün mesai)’ talebinde de bulunabilir. Kısmi süreli çalışma, analık izninin, yarım gün ücretsiz izninin veya tam gün ücretsiz izninin bitiminden itibaren kullanılabilir.

    1 Ay Önceden İşverene Yazılı Talep

    Yarım gün çalışmak isteyen anneler 1 ay önceden yazılı olarak işverene talepte bulunmaları gerekmektedir. Talep yazısında kısmi süreli çalışmaya hangi tarihte başlanacağı, hangi günlerde veya hangi saatler arasında çalışılacağı belirtilmeli. İşçi, yazıya, eşinin çalıştığına dair belgeyi de eklemeli. İşveren, işçinin kısmi süreli çalışma talebini bir ay içinde karşılamak zorunda.

    İhbar Ve Kıdem Tazminat Hakkı

    İşveren, işçinin kısmi süreli çalışma talebini bir ay içinde karşılamaz ;işçiyi işten çıkarırsa kıdem ve ihbarı öder.

    Saygılarımla
    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
    Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ

     

     

    Yayınlama: 18.07.2019
    Düzenleme: 27.07.2019 00:10
    888
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.