Ayva ve Üzümde kimyasal yerine Biyoteknik mücadele..

Ayva ve Üzümde kimyasal yerine Biyoteknik mücadele..

Ayva ve Üzümde kimyasal yerine Biyoteknik mücadele..

Pamukova ve Geyveli meyve üreticilerine, Ayva, Elma, Armut’ta iç kurdu ile Üzüm mildiyösüyle mücadelede kullanılan, Biyoteknik Mücadele yöntemlerinden Çiftleşmeyi Engelleme tekniği ve feromonlarının tanıtımının yapıldığı seminer düzenlendi..

Pamukova Tunatan Tesislerinde yapılan toplantıya Sakarya İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İsmail Baş, Pamukova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ümit Erol, Geyve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüseyin Saban, Ziraat Odası Başkanları, Ziraat Mühendisleri ile çok sayıda Geyveli ve Pamukovalı meyve üreticisi katıldı.

Sakarya İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İsmail Baş, bakanlığın Biyoteknik mücadele yöntemi kullanan üreticilere destekleme verdiğini ifade ederek “Zirai Mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin teknik talimatlara ve tavsiyelere uygun olarak kullanılması, bitkisel üretimde bilinçsiz ve gereksiz olarak yüksek dozda zirai ilaç kullanımı insan ve çevre sağlığını tehdit etmektedir. Bu olumsuzluklardan dolayı kimyasal mücadeleye alternatif olarak geliştirilen biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasını istiyoruz” dedi.

Daha sonra Firma Yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.Türkan Koçlu tarafından yapılan sunuda Biyoteknik mücadele anlatıldı.

Biyoteknik mücadele; ekonomik zarar seviyesinin altına düşürülmesi hedeflenen zararlı türlerin biyolojik, fizyolojik ve davranış özellikleri üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeler kullanılarak, zararlıların (böceklerin) normal özelliklerini bozmak suretiyle yapılan mücadeledir. Biyoteknik mücadele yöntemlerinden biri olan çiftleşmeyi engelleme yöntemi ile dişiler tarafından doğal olarak salgılanan eşeysel feromonun, yapay olarak üretilip çeşitli yöntemler ve yayıcı araçlar kullanılarak hedef alana (bahçe içerisine) yayılması ve oluşturulan yapay yoğun koku nedeniyle erkek bireylerin çiftleşmek üzere dişilere ulaşmasının engellenmesidir. Bu yöntemin farklı çevre koşullarına kolaylıkla uygulanabilmesi ve sadece kullanıldıkları zararlıya (böceğe) özgü bir etkinlik göstermesi ve yan etkilerinin olmaması nedeniyle; zirai ilaç kullanımından kaynaklanan çevre kirliliği ve sürdürülebilir üretim için risk oluşturmamakta, ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olmayıp ilaçlama sayısı azalmaktadır.

Ayva’nın ana zararlısı olan iç kurdu mücadelesinin başarıyla yapılabilmesi için monitör amaçlı Ayva iç kurdu tuzaklarının nisan aylarında ayva bahçelerine asılması sonrası, tuzağa düşen ilk zararlının görülmesi ile ve feromonlerin ayva bahçelerine ağaçlara ağaç başına 2-3 adet asılması gerektiği anlatıldı. Asılan çubukların sezon boyunca ağaçlarda kalması gerektiği sezon sonunda çıkarılması gerektiğine dikkat çekildi.

Biyoteknik mücadelede meyve bahçelerinde ağaçlara asılan ve koku yayan çubuklar vasıtası ile zararlı böceklerin bahçeye girmesi engellenirken, bu mücadele, yağmurdan ve zirai ilaç kullanımından etkilenmiyor.

 

Yayınlama: 28.12.2018
Düzenleme: 02.01.2019 07:23
3.423
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.