52 Yıllık İMF Sancısına Son Verdi

52 Yıllık İMF Sancısına Son Verdi

52 yıllık sancı: IMF

52-YİLLİK-İMF-SANCİSİNA-SON-VERDİ-21 Şubat 2001 günü geldiğinde Türkiye bu kez cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinin ortasına düştü…

“Kara Çarşamba” olarak tarihe geçen o krizin çıkış nedeni dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile dönemin başbakanı Bülent Ecevit arasındaki kavgaydı.

O gün faizler yüzde 7 bin 500lere fırladı… Borsa toplam değerinin neredeyse 5’te birini kaybetti… Türk Lirası yüzde 40 değersizleşti… Bir başka deyişle millet o sabaha yüzde 40 daha fakir uyandı.

Tam bir krizdi bu ve o krizi millet iliklerine kadar hissediyordu…

Tam 94 bin 500 iş yerinin kapısına kilit vurdu fırlatılan Anayasa kitapçığı… 1 milyon kişi ise işsiz kaldı..

Sonra nereden geldiği bilinen ama neden geldiği bilinmeyen biri çıktı ortaya..

Hükümet krizi çözse çözse Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş çözer fikrini ortaya attı…

Düne kadar IMF’nin Türkiye Masası şeflerine popstar muamelesi yapılıyordu…

Bu kez popstar Kemal Derviş olmuştu… Derviş, ekonominin başına geçirildi ve ilk ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’ açıklandı..

Programın ismi heyecan verici olsa da içeriği farklı değildi… Çünkü güçlü ekonomiye geçiş bir kez daha IMF ile olacaktı.

IMF Türkiye faizlerin öylesine yükseldiği bir ortamda tam 19 milyar dolar yeni bir kredi daha verecekti… Yani olan yine millete olacak, faturayı halk ödeyecekti…

Ama halk kendine kesilen o faturayı krizi çıkaranlara gönderdi… 2002 Kasım’ındaki seçimde krizin sebebi kimse hepsi barajın altına itildi…

Artık AK Partili yıllar başlamıştı…

Ve AK Parti kitabında ne faiz ödemenin ne de IMF’nin yeri vardı…

AK Parti de kriz yaşadı… 2004’te, 2007’de, 2008’de küresel krizler dünyayı kasıp kavururken Türkiye’nin bundan etkilenmemesi mümkün değildi…

Ama imkansızlar imkanlı hale geldi… O krizlerin tümü Türkiye’yi teğet geçti…

AK Parti’li yıllarda ekonomi tam 3 buçuk kat büyüdü, kişi başı milli gelir AK Partili yılların hemen başında 3 bin dolar civarındaydı şimdi 11 bin dolarlar konuşuluyor…

İhracat 31 milyar dolardı şimdi hedef 200 milyar dolar. Enflasyon artık canavar değil. Türk Lirası artık üzerindeki sıfırlarla utanç vesikası olmaktan çıkmış durumda ama en önemlisi artık milletin parası faize harcanmıyor… Yani IMF derdi yok…

Tam 66 yıl boyunca milletin sırtına binen o yük 14 Mayıs 2013 günü sona erdi…

Türkiye o gün o düğmeye basıldığı an borç alan değil, borç veren ülke oldu… Hatta “alan el” sıfatını kaybetti… “Veren el” oldu.

Yayınlama: 27.04.2016
Düzenleme: 27.04.2016 13:01
660
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.