2019 Yılı Erken Emeklilik Şartları

Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ kimdir? Gülsüm Çakmak Güneri 28.03.1990 Geyve doğdu. Geyve Meslek Yüksek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun oldu.Akabinde sırasıyla Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. işletme bölümünden ve Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F. iktisat bölümünden başarı ile mezun oldu.Yüksek Lisans Eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Finans ve İktisat Bölümünde tamamladı. Kasım 2013 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını aldı.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak İş yaşamına devam etmektedir. Ayrıca; mali ve finansal konularda bilirkişilik, yenilenen mevzuat ve finansal yönetim konularında da eğitim hizmeti sunmaktadır.

    2019 YILI ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

    Erken emekli olmanın yolları var mı? Şüphesiz birçok kişinin hayali erken yaşta emekli olabilmek. Peki erken emeklilik şartları tam olarak nedir ? bu konuda okurlarımızı yol gösterelim.

    1-Doğum Borçlanması İle Erken Emeklilik : Doğum borçlanması ile kişiler en fazla doğum başına 720 gün toplamda 2160 günü geçemez. Doğum Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir?

    · SGK’lı (4/a) kapsamında çalışan sigortalı kadınlar,

    · Bağ-kur’lu (4/b) kapsamında kendi nam ve hesabına çalışanlar,

    · Kamu kurumlarında (4/c) kapsamında çalışan memurlar,

    doğum borçlanmasından yararlanabilir.

    2-Askerlik Borçlanması İle Erken Emeklilik : Askerlik borçlanması yapmak isteyenler, askerlik hizmet sürelerini belgelendirmek için askerlik hizmetlerini er veya erbaş olarak yerine getirmiş oldukları süreyi gösteren belge veya yedek subay olarak askerlik görevini yerine getirenlerin yedek subay okulu sürelerini gösteren belge ile SGK’ya müracaat etmeleri gerekmektedir.

    3-Yurtdışı Borçlanması İle Erken Emeklilik Borçlanılacak sürelerde kişilerin Türkiye’de herhangi bir kurumda sigortalı olmamaları şartıyla; Türk vatandaşı ve Türk vatandaşı olarak doğan fakat sonrasında vatandaşlıktan ayrılan kişilerin 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurtdışında geçen ve belgelendirilen hizmet süreleri ve bu sürelere arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreler yurt dışı borçlanması kapsamında değerlendirilmektedir.

    4-Madenlerde Çalışanlar İçin Erken Emeklilik Madenci olarak çalışanların iş şartları, diğer sektörlere göre daha fazla risk taşıması nedeniyle emeklilik hakları diğer SGK’lılara (4/a) oranla iyileştirilmiştir.

    5-Ağır Ve Yıpratıcı İşte Çalışanlar İçin Erken Emeklilik Ağır ve yıpratıcı işte çalışma mevzuatı 01.10.2008 itibariyle düzenlenmiş çalışanlara ilave sigortalılık süresi yerine ilave prim günü kazandırmaktadır. İlave prim günü çalışanlara her yıl çalışma sürelerine ilave olarak 60,90 ve 180 gün olarak eklenmektedir.

    Saygılarımla

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

    Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ

    Yayınlama: 10.07.2019
    Düzenleme: 15.07.2019 18:33
    926
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.