122 Yıl Aradan Sonra İlk Defa..

122 Yıl Aradan Sonra İlk Defa..

 TCDD’den trene alternatif!

Yüksek Hızlı Tren Projesi nedeniyle, İzmit- Gebze arasında 1 Şubat’tan itibaren 2 yıl boyunca tren seferleri duracağı için Ulaştırma Bakanlığı bir dizi önlemler aldı.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi nedeniyle, İzmit- Gebze arasında 1 Şubat’tan itibaren 2 yıl boyunca tren seferleri duracağı için Ulaştırma Bakanlığı bir dizi önlemler aldı. Güzergaha paralel karayolunda iki yıl süreyle rutin bakımlar kaldırıldı, belediyelerin toplu taşıma kapasiteleri artırıldı, sanayi lojistik sektörünün ve nakliyecilerin trenle taşımalarında aksama olmaması için Derince-Tekirdağ arasında feribot hattı oluşturuldu. Bu arada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu güzergahta koyduğu otobüs seferleri de bu sabah başlarken vatandaşlar otobüslere ilk gün fazla ilgi göstermedi.

TCDD Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, İzmit Köseköy- Gebze Yüksek Hızlı Tren hattının inşası nedeniyle Eskişehir- İstanbul hattında 1 Şubat 2012’den itibaren 24 ay tren trafiğine ara verileceği hatırlatıldı. Açıklamada, ülkenin en büyük Yüksek Hızlı Tren hattı olan ve Ankara- Eskişehir kesiminin 2009 yılında hizmete açılan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın Eskişehir-İstanbul kesiminin inşasında son aşamaya gelindiği, MARMARAY’la yaklaşık zamanlı olarak ve birbiriyle entegre şekilde 2013 yılında tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Bu kesimde demiryolu literatüründe ‘deplasman’ diye ifade edilen, eski hatla yeni hattın coğrafi şartlar, şehirleşme, istimlak zorlukları gibi nedenlerle birbirinin üzerine inşa edilmesi söz konusudur. Bu çerçevede, Köseköy-Gebze kesimi istimlak zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturduğundan, hatta yapılan çalışmayla tren trafiğini aynı anda sürdürmek, gerek hattın zamanında bitirilmesi ve gerekse güvenlik açısından mümkün olmamıştır. Mevcut yolun çift hatlı olmasına rağmen, hatların aynı platform üzerinde bulunmasından dolayı da hattın birinin açık kalıp diğerinde çalışmanın yürütülmesi, proje yapım süresi ve maliyetler açısından da uygun değildir. Ayrıca, bu kesim ülkemizde demiryollarında ilk defa AB hibe kredileriyle yapılmakta olup, hibenin kullanım süresi tanımlıdır.”

122 YIL SONRA

Açıklamada, YHT hat inşası çalışmaları kapsamında, 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hattın, 122 yıl sonra yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirileceği belirtildi. Ayrıca bu hat üzerinde hemzemin geçit bulunmayacağı belirtilerek şöyle denildi:

“Hat üzerinde biri aç-kapa olmak üzere 9 tünel, 10 adet köprü, 122 adet menfez olmak üzere 141 adet sanat yapısı bulunmaktadır. Bu yapılar gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirilecek, 28 adet yeni menfez ve 1 adet alt geçit yapılacaktır. Yapım kapsamında yaklaşık 1 Milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecektir. Diğer taraftan, Köseköy-Gebze kesimine paralel olarak kuzeyden yeni bir hat planlanmış olup, kuzey Marmara otoyolu üzerinde bulunan Üçüncü Boğaz Köprüsü ile bu yolun irtibatı sağlanacaktır. Ülkemizin bu bölgesi, Marmaray, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu ile projesi yapılan İstanbul-Ankara ikinci yüksek hızlı tren yolu ile birlikte orta vadede çok seçenekli demiryolu ulaşım ağına kavuşacaktır. İnşa sürecinde vatandaşların ulaşım ihtiyacının en makul ölçülerde karşılanması amacıyla, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Bölge illerin valileriyle toplantılar da yapılmış ve Kocaeli, İstanbul, Sakarya Büyükşehir Belediyeleri, Valilikler, TCDD Genel Müdürlüğü, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, İETT, İstanbul Ulaşım A.Ş. yetkililerinden oluşan heyetlerce de yerinde incelemelerde bulunulmuştur.”

ALINAN ÖNLEMLER

Açıklamada vatandaşların mağdur olmaması için alınan önlemler de şöyle sıralandı:

Güzergaha paralel karayolunda acil durumlar hariç iki yıl süreyle rutin bakımlar kaldırılmış, yolun sürekli açık tutulması kararı alınmıştır.

Belediyelerin bölgeye yönelik toplu taşıma kapasiteleri artırılmıştır.

Sanayicilerimizin, lojistik sektörünün, nakliyecilerimizin trenle taşımalarında aksama olmaması için Derince-Tekirdağ arasında feribot hattı oluşturulmuştur.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Başkanlığında, yerel yönetimler ve valilikler arasında 2 yıl süreyle koordinenin sürekliliğini sağlamak, hattın kapalı kaldığı sürede vatandaşların rahat ulaşımı için gerekli çalışmalar yapmak üzere bir komite oluşturulmuştur.

İZMİT-İstanbul ARASI OTOBÜS SEFERLERİ BAŞLADI

Gebze- İzmit arasındaki demiryolu hattının yenileme çalışmaları nedeniyle her gün Sakarya- Kocaeli- İstanbul arasında işlerine ve okullarına gidip gelmekte treni kullanan yolcuların mağdur olmaması için, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu hatta koyduğu otobüsler de bu sabahtan itibaren sefere başladı.

İzmit’te Derbent tren istasyonundaki durak ile İstanbul Tuzla İçmeler’deki istasyon durağının bulunduğu noktalar arasında sefere başlayan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlattığı Kent Kart sistemi ile binilebilen otobüslere ilk gün beklenen ilgi olmadı. Yetkililer, 10 otobüsün karşılıklı olarak seferlerine devam edeceğini bildirdi.

Yayınlama: 30.01.2012
Düzenleme: 03.02.2012 08:44
677
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.